„Убица” стигао у домаће биоскопе: Лажни професионалац и фатална заводница

Бранислав Предојевић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Нови филм култног режисера Ричарда Линклејтера, крими-комедија под називом „Убица”, синоћ је премијерно приказан у домаћим биоскопима.

Тексашки филмаџија, прослављен по својим драмскм филмовима „Збуњен и ошамућен”, „Прије зоре”, „Прије сумрака”, „Прије поноћи”, „Дјетињство”, знао је и раније правити излете у воде комедије попут хит филма „Школа рока”, али је нови филм можда и највећи заокрет према водама жанровског филма од почетка каријере. 

У питању је откачена мјешавина комедије, ноара и драме у којој главне улоге тумаче Глен Пауел и Адрија Ајрона као лажни плаћени убица и фатална заводница из мирног комшилука. 

Пауел глуми Гарија Џонсона, усамљеног професора који држи до строгих принципа и који ради као лажни убица у полицијској управи у Њу Орлеансу. 

Природно талентован да се прилагоди различитим околностима и личностима како би се приближио очајним људима који се надају да ће уз његову помоћ моћи да се освете својим непријатељима, Гари упада на морално сумњиву територију када га привуче један од потенцијалних криминалаца, прелијепа млада жена по имену Медисон. 

Када се Медисон заљуби у једну од Гаријевих личности као убице, мистериозног и секси Рона, њихова страсна афера покренуће ланчану реакцију претварања, обмане и подизања улога. 

Ова паметна егзистенцијална комедија о идентитету и секси, узбудљивим и константно изненађујућим сценама, инспирисана је невјероватном истинитом причом новинара Скипа Холандсворта, коју су Линклејтер и Пауел преточили у сценарио.

- За мене је био мало другачији филм. Како снимити ове ликове у клопци и као изаћи из ње? Била је то мала замка, као код Агате Кристи. Обично не радим ствари тако помно смишљене, али да бих био ефикасан, урадио сам и то, и надам се да ће то успјети. Мени је било забавно режирати како ово двоје људи падају у замке властитих емоција и како ће се, дођавола, извући из тога - рекао је Линклајтер.

Филм је  имао међународну премијеру на 80. Међународном филмском фестивалу у Венецији 5. септембра 2023, а након тога почео је фестивалски живот у Сјеверној Америци. 

У међувремену, „Нетфликс” је купио права дистрибуције филма за 20 милиона долара, након чега је филм кренуо у биоскопску дистрибуцију, прије премијере на „Нетфликсу” 7. јуна ове године.

На веб страници „Ротен томатос” има просјечну оцјену 98 одсто од 126 критика, док на сајту „Метакритик” има  оцјену 83 од 100, на основу 40 критичара, што указује на универзално признање.  

Критике хвале Линклејтерову режисерску вјештину у водама трилера и духовитост сценарија, те дају бројне похвале на рачун наступа Глена Пауела, тврдећи да је у питању један од најзабавнијих филмова у каријери хваљеног режисера.

АУТОР

Ричард Стјуарт Линклејтер (30. јул 1960) је амерички филмски режисер, продуцент и сценариста који се прославио малим независним филмовима на тему културе малих мјеста и ефектима протока времена на емотивне односе.
Познато је да Линклејтер има посебан стил и метод снимања, уз слободно структурирану нарацију и углавном мале буџете. 

Добио је неколико номинација за „Оскара” и освојио „Сребрног медвједа” за најбољу режију у Берлину за свој рад на филму „Прије зоре”. Такође је освојио награду „Златни глобус” за режију „Дјетињства”, што је један од само девет филмова који су добили савршену оцјену на „Метакритику”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана