Нова књига открива тајне легендарног филма “Клеопатра”: Спектакл и љубав на холивудски начин VIDEO

Бранислав Предојевић
Нова књига открива тајне легендарног филма “Клеопатра”: Спектакл и љубав на холивудски начин VIDEO

ЛОС АНЂЕЛЕС - Прије тачно 60 година снимљен је историјски спектакл “Клеопатра” који је умало затворио студио “Фокс”, уздрмао пословне темеље Холивуда и започео једну од највећих љубавних прича 20. вијека

О филму у коме су главне улоге тумачили Елизабет Тејлор и Ричард Бартон, док је као режисер потписан контроверзни великан Џозеф Л. Манкијевич, писано је још у вријеме премијере као непотребно скупом и екстравагантном. Књига под називом “Цлеопатра анд тхе Ундоинг оф Холлџњоод”, открива бројне проблеме током продукције и објашњава зашто је филм заувијек обиљежио свијет седме умјетности.

Аутор књиге Патрик Хамфриз каже да је открио многе нове чињенице истражујући грађу за књигу, које су одређеним моментима шокирале, иако је знао за бројне скандале везане за настанак филма.

- На примјер, предмете који се виде на неколико секунди на Клеопатрином тоалетном столићу дизајнирао је “Булгари”. За кључну сцену, краљичин улазак у Рим, ангажовано је 20.000 италијанских статиста који су морали бити костимирани, нахрањени, смјештени и превезени на сцену. Ако је било шта пошло по злу, попут лошег понашања слона на сету, морали су почети изнова - рекао је Хамфриз.

Продукција је била проблематична од самог почетка, јер је Елизабет Тејлор била прва звијезда која је тражила хонорар од милион долара за улогу. У току продукције дошло је до промјене редитеља, одласка глумаца Стивена Бојда и Питера Финча, промјене мјеста снимања, доснимавања и других одлука које су довеле до већих трошкова. Идеја о снимању филма потиче из 1958. године, када је у њему требало да глуми Џоан Колинс и када је студио “Фокс” очекивао да ће за два милиона долара и 64 дана снимања поновити успјех филма “Бен Хур”. Да буде горе за продуценте на сету филма “Клеопатра”, Тејлорова и Бартон су се заљубили, иако су обоје већ били у браку, она по четврти пут од укупно осам бракова, од којих ће два бити са Бартоном.

У априлу 1962. “Лос Анђелес тајмс” је објавио да вјероватно ниједан новински догађај у модерним временима није утицао на толико људи лично.

- То су биле вијести на насловној страни. Повремено је то надмашило суђење нацисти Адолфу Ајхману као и првом Американцу који је отишао у свемир и кубанску ракетну кризу - рекао је Хемфриз.  

У то вријеме Бартон, позоришна звијезда у Лондону, још је био у браку са својом првом супругом, Сибил Вилијамс, док је Тејлорова била удата за Едока Фишера, њеног четвртог мужа, који је напустио Дебие Рејнолдс да би се оженио њоме. Занимљиво је и да је она имала проблема са здрављем након што је изабрана за насловну улогу до те мјере да је у једном тренутку проглашена мртвом, што је морало да буде демантовано.

Филм је на крају коштао 40 милиона долара (око 430 милиона долара данас) и био филм са највећом зарадом 1963. године, али то није било довољно да поправи штету нанесену студију “Фокс”, већ им је то успјело филмом “Моје пјесме, моји снови”, двије године касније.

Након свега “Клеопатра” је премијерно приказана у Њујорку 12. јуна 1963. године уз прилично добре критике. Филм је зарадио приходе од благајне од 57,7 милиона долара у САД и један од филмова са ​​највећом зарадом деценије на свјетском нивоу. Међутим, филм је у почетку изгубио новац због превеликих трошкова производње и маркетинга. Добио је девет номинација на 36. додјели “Оскара”, укључујући и за најбољи филм, а освојио је четири у техничким категоријама. Ипак, огроман буџет, бројни проблеми и зарада слабија од очекивања уздрмали су систем великих студија који је до тада чврстом руком владао Холивудом и отворили пукотине за нове филмске трендове и независне продукције, док је сам филм остао у сјени властитих контроверзи.

Опсада

Апетит за фотографијама илегалног пара широм свијета изазвао је помаму међу папарацима тог времена, а љубавни пар је према ријечима Тејлорове дословно био под опсадом у властитој кући.

- Фотографи су се облачили као свештеници и долазили на врата или би улазили унутра као радници или водоинсталатери. Понекад су нас унутар баште опсједали папараци. Били су на зиду, пењали су се уз степенице споља - рекла је Тејлорова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана