Ниш: Отворен 48. фестивал глумачких остварења

Агенције
Ниш: Отворен 48. фестивал глумачких остварења

Ниш - УНишу је почео 48. фестивал глумачких остварења “Филмски сусрети”, на коме ће у званичном дијелу програма бити приказано 12 домаћих дугометражних играних филмова, преносе агенције.

Фестивал је, традиционално, почео предајом кључева града глумцима, а градоначелник Ниша Зоран Перишић је, уручујући кључеве глумици Ђурђији Цветић, предсједнику жирија, поручио да је Ниш једини град на свијету који то чини.

Предсједник Удружења филмских глумаца Србије Владан Живковић на Љетној позорници у древној нишкој Тврђави, гдје се одржава фестивал, уручио је глумици Вери Чукић награду “Павле Вуисић” која се додјељује за животно дјело.

Примајући награду, која се састоји од плакете са ликом Павла Вуисића, монографије и документарног филма о добитнику, Чукићева је истакла да је поносна што се налази на листи глумаца који се могу подичити тиме да су лауреати ове награде.

На Љетној позорници црвеним тепихом синоћ су прошетали многи познати глумци, а уприличен је и ватромет.

Љубитељима филмске умјетности синоћ су приказана два филма: “Кад сване дан” Горана Паскаљевића и “Мамарош” Момчила Мрдаковића.

Вечерас су на програму “Кругови” Срдана Голубовића, “С-кидање” Косте Ђорђевића и “Држава” Јелене Марковић.

До краја фестивала, који се затвара 31. августа, на програму су и филмови “Одумирање” Милоша Пушића, “Вир” Бојана Вука Косовчевића, “Фалсификатор” Горана Марковића, “Љубав долази касније” Хаџи-Александра Ђуровића и “Где је Нађа” у режији осам аутора.

Претпосљедње фестивалске вечери биће приказани филмови “Лед” Јелене Бајић - Јочић и “Артиљеро” Срђе Анђелића, а на затварању и два средњометражна филма са темама из српске историје.

Премијерно ће бити приказани “Пут ружама посут” у режији Марка Новаковића и нишки играни филм “Поноћна молитва” редитеља Бобана Рајковића.

На нишком фестивалу биће додијељене награде “Наиса” — Гран при фестивала за најбоље глумачко остварење на Фестивалу, “Царица Теодора” и “Цар Константнин” — награде за најбољу главну женску и најбољу мушку улогу улогу, повеље за најбољу женску и мушку улогу, награде за најбољу епизодну женску и мушку улогу, као и награда за дебитантску улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана