Ничије дете и Вук на трону

Приредила: Александра Маџар
Ничије дете и Вук на трону

Београд - Награде "Београдски победник" за најбоље филмове на 43. ФЕСТ-у добили су јорданско-емиратски "Вук" Абу Новара у главном такмичарском програму и српски филм "Ничије дете" Вука Ршумовића у националној селекцији.

- У овогодишњој импресивној селекцији из света један филм нас је погодио више од осталих - узбудљива прича о сазревању која нас враћа међу велике класике филма. То је  визуелно фасцинантан и емоционално проницљив филм -  истиче се у образложењу жирија, чији је предсједник била глумица Неда Арнерић.

Проглашењем и уручењем награда у више категорија у недјељу увече је у Центру "Сава" званично затворен фестивал на којем је од 27. фебруара приказано 90 филмова у различитим програмским цјелинама.

Међународни жири за 15 филмова главног програма одлучио је да награду жирија додијели руском филму "Будала" Јурија Бикова. За најбољу режију награђен је њемачки аутор Тим Крегер за филм "Савјет птица". Сценарио који су заједно написали редитељ "Вука" и Басел Гандур овјенчао се првом наградом.

Програм "Српски филм", са 12 остварења, оцјењивао је жири чији је предсједник био хрватски књижевник Миљенко Јерговић. Уз "Београдског победника" за "Ничије дете" Вука Ршумовића, награду жирија добио је и филм "Исцељење" Ивана Јовића. За режију је награђен Душан Милић за "Травелатор", а за сценарио Срђан Кољевић за филм "Бранио сам Младу Босну".

За најбољу женску улогу награду је добила Соња Ковачевић за лик у филму "Тмина", а за најбољу мушку улогу дјечак Денис Мурић за "Ничије дете". Без награде ни на овом фестивалу није остао редитељ филма "Варвари" Иван Икић, којем је уручено признање за најбољи дебитантски филм.

Студентски жири

Студентски жири је у жанровском програму "Трилс енд килс" за најбољи филм прогласио француски "Колт 45" Фабриса ди Велца. Награду публике, коју додјељује "Идеа", добио је аргентински филм "Дивље приче" редитеља Демијена Шифрона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана