Неочекивани преокрети у познатим причама

Александра Глишић
Неочекивани преокрети у познатим причама

Бањалука - Јунаци бајки вијековима господаре дјечијом маштом, па не чуди што су цртаћи и играни филмови инспирисани познатим причама увијек били радо гледани.

Редитељи све више пажње дају споредним ликовима, а показало се да једнаку пажњу привлаче и овакве екранизације. Са великом гледаношћу иде и добра зарада, што филмаџије додатно мотивише да се посвете анализи бајки из различитих углова.

Студио "Дизни" најавио је да ће снимити нову верзију "Сњежане и седам патуљака", гдје ће главну улогу имати Црвена ружа, сестра омиљене принцезе. Чувена прича добија неочекивани преокрет, а Сњежанина сестра појављује се и у оригиналној верзији бајке браће Грим. "Дизни" је анимирани филм из 1937. године засновао на другој неповезаној причи о лијепој дјевојци и њених седам малих пријатеља.

- Када Сњежана узме залогај чувене отровне јабуке и падне у смртоносни сан, њена сестра Ружа мораће се упустити у опасну авантуру са патуљцима како би нашла начин да је пробуди - казали су из "Холивуд репортера".

Џастин Мерц је осмислио сценарио и предао га Евану Даутрију, који је радио на филму "Сњежана и ловац" како би направио, према његовим ријечима, ремек-дјело.

Бањалучки редитељ Саша Хајдуковић има и своја омиљена остварења међу бајковитим филмовима.

- Мени је лично јако симпатичан филм "Браћа Грим" Терија Гилијама, али има их још. Као и сваки жанр, разликује се од филма до филма - каже Хајдуковић.

Осврнуо се и на мотиве које велики студији имају снимајући оваква остварења.

- Наравно да им је циљ да зараде. Ту нема дилеме и нема ништа лоше у томе. Извођење може бити проблематично, али не мора - сматра Хајдуковић.

Домаћа публика имаће прилику да од 21. априла погледа филм "Ловац и ледена краљица" редитеља Седрика Николаса-Тројана. Крис Хемсворт и оскаровка Шарлиз Терон враћају се својим улогама из остварења "Сњежана и ловац", а придружују им се Емили Блант и Џесика Частејн.

Терон игра злу краљицу Равену, која издаје своју добру сестру Фреју (Блант). Тако ће заледити Фрејино срце и ослободити у њој ледену моћ за коју није ни знала да је посједује.

Епска авантура и фантазија "Сњежана и ловац" са Кристен Стјуарт и Шарлиз Терон одушевила је публику, а ријеч је о високобуџетној верзији легендарне бајке. Режију потписује Џо Рот, који стоји иза "Алисе у земљи чуда". У свом првом викенду приказивања овај филм зарадио је 56,3 милиона долара, што је 30 милиона више него што је филмска индустрија очекивала. Наставак најављују као још занимљивији, јер открива шта се догађало прије него што је свијетлопута принцеза стигла у центар пажње.

"Браћа Грим"

Два човјека која су се прославила прикупљајући и пишући изузетне приче инспирисали су редитеља Терија Гилијама да сними филм "Браћа Грим". Вил Грим (Мет Дејмон) и његов брат Џејк (Хит Леџер) у филмској верзији живе путујући од села до села и уништавајући чудне натприродне звијери које тероришу народ. У филму се појављују многи ликови из најпознатијих бајки браће Грим: Црвенкапа, Џек ("Чаробни пасуљ"), Ивица и Марица, Пепељуга, Успавана љепотица...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана