“Нечиста крв: Грех предака” од вечерас на редовном репертоару бањалучког “Синеплекса Палас”: Прича о пропасти Хаџи Трифунове породице

Илијана Божић
“Нечиста крв: Грех предака” од вечерас на редовном репертоару бањалучког “Синеплекса Палас”: Прича о пропасти Хаџи Трифунове породице

БАЊАЛУКА - Филм “Нечиста крв: Грех предака”, који осликава пропаст српске газдинске породице, заснован на дјелима српског књижевника Борисава Станковића, премијерно ће бити приказан вечерас у “Синеплексу Палас”.

 

Бањалучка публика ће имати прилику да ужива у премијери која ће почети у 20.30 часова, уз присуство глумачке и ауторске екипе.

Из “Синеплекса Палас”су истакли да ће на премијери присуствовати глумци Катарина Радивојевић, Феђа Штукан, Александар Ристоски, Младен Леро и режисер Милутин Петровић, као и Марина Меденица.

“Нечиста крв: Грех предака” прати причу о угледном српском трговцу Хаџи Трифуну, којег игра Драган Бјелогрлић. Хаџи Трифун  покушава да очува мир са турским властима, али и да одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом. Док Трифун припрема синове да га наслиједе на мјесту вође српског народа, муке му стварају не само моћни турски бегови него и његова породица. Он доноси низ тешких одлука које ће касније утицати на његове потомке, јунаке романа “Нечиста крв”. Као да нам филм на неки начин објашњава због чега је та нечиста крв уништила Софкину породицу у роману Боре Станковића.

Филм је премијерно приказан у уторак у Београду и том приликом продуценткиња Ван Хаувелинген је српским медијима рекла да од данас крећу приказивања филма у Србији, у земљама региона те у дијаспори.

- Од средине септембра биће емитован у САД и Канади, са титловима тако да су добродошли и они који не разумеју српски језик. Трудимо се да филм добаци највише што може, имајући у виду да има универзалну причу, доста страних глумаца и причу о Балкану као “Дивљем истоку”. Мислим да постоји веза за разумевање широм Европе и света - рекла је Хаувелинген.

Глумица Ваја Дујовић, која у филму глуми Стану, српским медијима је истакла да је њена улога помоћнице и десне руке Хаџи Трифуна један од најтрагичнијих ликова које је имала прилику да игра.

- Сарадња са Драганом Бјелогрлићем је била веома лепа, за мене је то била велика част - казала је Дујовићева на премијери у Београду.

На овогодишњем 45. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи филм “Нечиста крв: Грех предака” донио је прву награду Војиславу Нановићу и аутору адаптације сценарија Милени Марковић.

Поред поменутих у филму глуме и Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић, Милица Гојковић, Нела Михајловић, Марко Грабеж и други. Филм је од вечерас на редовном репертоару “Синеплекса Палас”.

Сценарио

Филм је снимљен на основу давно изгубљеног сценарија великана југословенског филма Војислава Нановића, насталог по мотивима дјела Боре Станковића. Режирао га је Милутин Петровић, а адаптацију сценарија је радила Милена Марковић. Претпремијера је одржана на Фестивалу европског филма на Палићу 21. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана