Након “Дине” стиже нова немогућа екранизација

Бранислав Предојевић
Након “Дине” стиже нова немогућа екранизација

ЛОС АНЂЕЛЕС - Култни научнофантастични стрип “Инкал”, објављиван од 1982. до 1986. године, као заједнички пројекат славних умјетника Алехандра Ходоровског и Мебијуса, ускоро ће добити филмску адаптацију у режији Таике Ваитија.

Ову вијест је саопштио сам Ходоровски, који је прије неколико дана на друштвеним мрежама најавио настанак званичног сајта посвећеног филму, а сада је откривено да ће за режију бити задужен Таика Ваитити, познат по филмовима “Тор-Рагнарок” и “JoJo Rabbit”. Ваитити је рекао да је добио благослов првог прије него што се упустио у пројекат.

- Филмови и графички романи Алехандра Ходоровског годинама су дуго утицали на мене и многе друге. Био сам запањен што сам добио прилику да оживим његове легендарне ликове и захвалан сам Алехандру, Фабрису и свима у студију “Хуманоиди” што су ми вјеровали да то урадим - казао је Ваитити у изјави датој за “Холивуд рипортер”.

Новозеландски режисер ће писати сценарио заједно са Џермејном Клементом и Питером Вореном. Очекује се да ће први нацрт сценарија бити завршен до краја 2021. године. Ходоровски је потврдио овај избор, уз опаску да је велики обожавалац радова овог режисера.

- Када ме је генерални директор “Хуманоида” Фабрис Гигер упознао са радом Таике Ваититија, постало ми је очигледно да је он тај. Потпуно вјерујем у Таикину креативност да “Инкалу” да запањујући изглед, интиман и истовремено космичких размјера - рекао је Ходоровски.

Смјештен у дистопијску будућност, стрип “Инкал” је прича о Џону Дифулу, приватном детективу који, у току случаја који је пошао по злу, наилази на мистериозни објекат инкал, од којег добија изузетне моћи. Дифул се, међутим, тада налази у центру сукоба између владиних удружења, мутаната, научника и политичара, сви у потрази за инкалом.

Стрип полази од визуелних стереотипа научнофантастичног ноара и заплета по узору на кримиће Филипа К. Дика, те се експоненцијално шири. Дифул наизглед случајно улази у потјеру за тајанственим инкалом, открива политичку завјеру која прераста у међупланетарни рат и завршава езотеријском борбом свјетла и таме за судбину цијелог свемира. Стрип је стекао култну славу, прославио своје ауторе и постао један од најкомерцијалних пројеката француске продукције, уз огроман утицај на свијет стрипа, филма и анимације, те поп културе генерално.

Серијал

Током година “Инкал” је доживио неколико спин-оф серијала, све по сценарију Ходоровског: “Прије Инкала” (цртеж Зоран Јањетов), “Завршни Инкал” (Мебијус и Хосе Ладрон), “Каста Метабарона” (Хуан Хименез), “Tehnooci” (Јањетов) и “Megalex” (Фред Белтран). Ово такође није први покушај да се “Инкал” адаптира у филм. Још током 1980-их редитељ и продуцент Паскал Блејс направио је трејлер за анимирани филм заснован на стрипу који, међутим, никада није завршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана