Највише BAFTA номинација за „Гравитацију“

Танјуг
Највише BAFTA номинација за „Гравитацију“

Свемирски трилер „Гравитација“ номинован је у 11 категорија за награде Британске академије за филм и телевизијску умјетност (BAFTA), док су историјска драма „12 година ропства“ и прича о преварантима из 1970их „Америчка превара“ номиновани у 10 категорија.

 „Гравитација“ је номинована у категоријама најбољи филм, најбоља глумица (Сандра Булок), најбољи режисер (Алфонсо Куарон), најбољи звучни и визуелни ефекти и изванредни британски филм.

Номинација за најбоље британско остварење дала је, пише Ројтерс, „Гравитацији“ предност у односу на америчке ривале у години када је „12 година ропства“ британског режисера Стива Меквина на врху многих америчких листа за награде.

Тај филм добио је највише номинација за Златни глобус, а фаворит је и за Оскаре. Британац Чиветел Еџиофор, који игра улогу слободног црнца продатог у робље, номинован је и за BAFTA награду за најбољу мушку улогу.

Остали филмови који се такмиче за BAFTA награду у категорији најбољи филм су трилер о сомалијским пиратима „Капетан Филипс“ и драма о усвајању „Philomena“.

У категорији најбољи режисер уз Куарона и Меквина су и Дејвид О. Расел (Америчка превара), Пол Гринграс (Капетан Филипс) и холивудски ветеран Мартин Скорсезе за „Вука са Вол стрита“.

За најбољег глумца номиновани су Кристијан Бејл (Америчка превара), Брус Дерн (Небраска), Леонардо ДиКаприо (Вук са Вол стрита) и Том Хенкс (Капетан Филипс).

Британска звијезда Џуди Денч номинована је за најбољу женску улогу (Pholimena). Уз њу су и Ејми Адамс (Америчка превара), Ема Томпсон (Савинг Мр. Банкс), Кејт Бланчет (Блуе Јасмине). Занимљиво је да Мерил Стрип није номинована за своју улогу у „August: Osage County“.

Додjела награда BAFTA биће организована 16. фебруара у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана