Најишчекиванији филм године стиже у домаће биоскопе

Бранислав Предојевић
Најишчекиванији филм године стиже у домаће биоскопе

БАЊАЛУКА - Најишчекиванији филм године “Џокер: Лудило удвоје”, редитеља Тода Филипса биће претпремијерно приказан у бањалучком биоскопу “Синеплекс Палас” вечерас у 20 часова.

Наставак суперхеројског психолошког трилера из 2019. године спаја Хоакина Финикса у улози Артура Флека званог Џокер и чувену поп звијезду Леди Гагу као Харли Квин у гламурозном лудилу и љубави двоје антихероја. 

Радња филма одвија се двије године послије догађаја из првог филма, гдје пратимо Артура који се суочава са посљедицама својих злочина. Сценарио су поново написали Тод Филипс и Скот Силвер, који су радили и на оригиналном филму.

У наставку ћемо поново гледати Зази Бетз као Софи Думонд, а Шарон Вашингтон и Ли Гил ће поновити своје улоге из првог дијела. О наставку филма Тод Филипс и Хоакин Финикс разговарали су још током снимања првог дијела, али су на крају пристали да раде тек када је студио “Ворнер” пристао на њихову визију филма.

- Хоакин и ја смо вољели Артура од првог дана рада на првом филму. Обично, када завршимо снимање једноставно то је то, једва чекате да буде готово, некада бројите дане. А ми са првим филмом нисмо жељели да се заврши. Да смо могли, Хоакин и ја бисмо снимали још три мјесеца. Стално смо откривали нове ствари које бисмо могли да истражимо и урадимо с ликом Артура. Дакле, наставак је био логичан слијед, сви смо то жељели и били смо узбуђени због свих елемената који су нас вратили у Артуров свијет - рекао је Филипс.

Редитељ је говорећи о стварању лика Артура истакао важност његове и Хоакинове интензивне и дубоке сарадње и навео да прије снимања мјесецима разговарају свакодневно, као и да ти разговори трају све до краја постпродукције и да је то кључ настанка добре приче.

- За мене је Артур увијек имао свјетлост у себи. Он је попут маслачка који расте између пукотина сломљеног тротоара. Његов проблем је био у томе што нико није могао да види ту свјетлост. У другом дјелу допала нам се идеја да истражимо шта би се десило када би неко заиста видио ту свјетлост. Шта би то пробудило у Артуру? Гага ми је увијек дјеловала као сунце. Има магију у себи. Поред очигледне чињенице да доноси музику са собом, донијела је и интензивну рањивост у лик Ли и мислим да је то кључ. Морала је да изгледа као да је отворена, емпатична и подједнако сломљена као и Артур - рекао је редитељ.

Иако је желио да ради наставак “Џокера”, Финикс је имао и дозу несигурности поводом даљег истраживања Артура.

- Дио мене био је невољан. Било је нечег посебног током рада на оригиналном филму и нисам желио да то на било који начин укаљам, али ми се исто тако допала идеја изазова, идеја да наставим причу, али да пронађем различите тонове с којима бих могао да се играм. Почели смо да разговарамо о музици и о идеји перформанса у вријеме је када је требало да изађе “Џокер”. Перформанс, буквално представа, нешто попут живог наступа, то је била идеја. Мислио сам да и даље има много тога што треба истражити у вези са ликом. Нисам желио да га се одрекнем, а у исто вријеме сам био тако узбуђен и нервозан и осјећао сам све што би неко могао да осјећа у том периоду - рекао је Финикс.

Поп краљица и све цјењенија глумица Леди Гага је оригиналног “Џокера” гледала прије него што је изашао и то је према њеним ријечима било посебно искуство, јер како је истакла никада није видјела тако креиран свијет, нити лика са таквим срцем као што је имао Артур Флек.

- Мислим да су се људи заљубили у Артура, јер је стално био нападан и физички и ментално. Био је другачији. Имао је тежак живот. Изгледало је као да, без обзира на то шта ради, никако не може да побиједи. Мислим да су се људи широм свијета препознали у тој емоцији, да су видјели дјелић себе у Артуру. То је била нека врста магичног трика у том првом филму, сви су се осјећали повезани са неким ко је наизглед био толико другачији. Ја сам веома захвална и почаствована јер сам дио овог пројекта - рекла је Гага.

Почетна идеја за филм је била наставак приче о Артуру Флеку, али уједно и прича о настанку Харли Квин. 

- Било ми је јасно након разговора са Тодом да је особа коју ћемо упознати Ли. То је дјевојка која Харли постаје када први пут упознаје Џокера и њихов однос расте од тог сусрета у Аркам - рекла је Леди Гага.

Раније је најављивано да филм у великој мјери тежи да буде џубокс мјузикл, јер интегрише најмање 15 реинтерпретација добро познатих пјесама, али Филипс каже да није ријеч о класичном мјузиклу.

- Никада о томе нисам говорио као о класичном мјузиклу, али то је филм у којем је музика битан елемент, да би био изграђен Џокеров лик у новом свјетлу - рекао је Филипс.

Свјетску премијеру филм “Џокер: Лудило удвоје” имао је на филмском фестивалу у Венецији, гдје је испраћен осмоминутним овацијама. Као и први филм добио је различите критике, похвале за дизајн продукције, костиме, музичке секвенце и наступе Феникса и Гаге, али је критикован сценарио, развој ликова и теме. На страници “Ротен томатос” има просјечну оцјену 63 од 100 од 49 критика, док на сајту “Метакритик” има оцјену 54 од 100, што указује на мјешовите или просјечне критике. Филм је имао буџет од 200 милиона долара, што захтијева минимум зараде од 500 милиона долара да би био исплатив.

УСПЈЕХ

Први “Џокер” био је велики хит за “Ворнер/DC”, поставши филм са највећом зарадом уз предикат Р свих времена, са 1,79 милијарди долара на глобалним биоскопским благајнама.

Добио је 11 номинација за “Оскара”, укључујући најбољи филм, побједу за Финиксово извођење и за оригиналну музику. Нови филм такође носи Р оцјену за јако насиље, нешто сексуалности и голотињу и не припада остатку ДЦ суперхеројског универзума који развија режисер и сценариста Џејмс Ган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана