Најбољи европски филм “Друга рунда” Томаса Винтерберга

Тањуг
Најбољи европски филм “Друга рунда” Томаса Винтерберга

БЕРЛИН - Дански филм “Друга рунда” тријумфовао је синоћ на онлајн додели 33. Европских филмских награда у Берлину, тако што је освојио четири главне награде - за најбољи европски филм, најбољег глумца - Мадс Микелсен, најбољи сценарио и режију - Томас Винтерберг.

Награде Европске филмске академије (ЕФА) додијељене су у категоријама: Иновативно приповједање, Најбољи европски документарни филм, Откриће године, Најбоља европска глумица, глумац, сценариста, редитељ и - најбољи европски филм, а виртуелна церемонија од два и по сата могла је да се прати директно са сајта домаћег филмског фестивала “Слободна зона”.

Домаћини вечери били су Вим Вендерс, Агњешка Холанд, Мајк Дауни и Марион Доринг, док је свечану церемоњиу из музеја Футуриум у Берлину водио глумац и водитељ Стивен Гатјен.

Вишеструки лауреат овогодишње додјеле Европских филмских награда редитељ Томас Винтерберг, познат је по својим освешћеним и комплексним фимовима као што су “Лов” (такође са глумцем Микелсеном), “Трећа лаж” по роману Аготе Криштоф, контраверзна драма “Прослава” (Фестен), чија се позоришна верзија према његовом комаду дуго играла у Атељеу 212.

Снимао је и остварења британске и америчке продукције - “Далеко од разуздане гомиле” према истоименом роману, “Тhe Command”, “Драга Венди”, “It;s All About Love”.

Винтерберг се три пута захваљивао ове вечери Европској филмској академији (ЕФА) као најбољи редитељ, сценариста и за најбољи филм у цјелини.

“Веома сам дирнут овом наградом за најбољи филм, хвала пуно ЕФА академији, изузетно сам поносан, јер ово је заиста јака конкуренција мојих колега, прије свега да се захвалим цијелој мојој екипи, највише мом глумцу Мадсу Микелсену”, надахнут је био редитељ, а онда је све одједном растужио, када је прича добила сасвим други ток.

“Моја ћерка је преминула док смо снимали овај филм”, рекао је и настао је тајац међу особама у студију, као и свим кандидатима који су пратили церемонију преко својих компјутера.

“Филм смо реализовали у њеној школи, била је дио овог пројекта, посебно ју је заволео главни глумац Микелсен, али судбина је тако хтјела да она више није са нама”, наставио је редитељ, док је Микелсен кренуо увелико да пушта сузе због ове трагедије.

“Једино што на крају вреди је да овај филм у потпуности посвјећујем својој ћерки”, потресно је завршио излагање редитељ и многе оставио без ријечи.

“Изузетан филм о радости, патњи, слави, о животу и пуно алкохола”, кратко је описао “Другу рунду” велики редитељ Вим Вендерс, аутор многих ремек дјела попут “Небо над Берлином” или “Париз - Тексас”.

Режисер Винтерберг је сценарио писао са својим редовним сарадником - редитељем и писцем Тобиасом Линдхолмом, са којим је радио на пројектима “Лов” и “Тhe Commune", такође присутним из свог дома на овој онлајн додјели награда, а захвалио се искрено на оваквој части и продуцент остварења Каспер Дисинг.

Побједнички филм је рађен у копродукцији Данске, Холандије и Шведске, а ко-сценариста Линдхолм захвалио се монтажерима који су “овај филм о пијанству учинили веома трезвеним”.

Микелсен је истакао изузетну конкуренцију у глумачкој постави, коју је чинио и хрватски глумац Горан Богдан за главну ролу у српском филму “Отац” Срђана Голубовића.

У конкуренцији за најбољи европски филм били су и цјењени наслови - увелико успешан “Берлин Алеџандерплатз” Бурхана Курбанија (Немачка, Холандија), “Тело Христово” Јана Комаса (Пољска - актуелан у домаћим биоскопима, “Мартин Еден” Пјетра Марчела (Италија, Француска), шокантан, мучан и контраверзан “Обојена птица” Вацлава Мархула (Чешка република, Украјина, Словачка) и “Ундине” Кристијана Пецолда (Француска, Немачка).

Углавном сви редитељи својих дела потписују истовремено и сценарио као комплетни аутори, или су ко-сценаристи са колегама драматурзима.

На листи номинованих су били - Коста-Гаврас (“Adults in the Room”), Мартин Бехке и Буран Курбани (“Berlin Alexanderplatz”), Дамиано и Фабио Д” Иноценцо (“Bad Tales”) и Пјетро Марчело и Маурицио Браучи (“Martin Eden”).

Од редитеља у конкуренцији су била јака имена европске кинематографије - Агњешка Холанд за остварење “Шарлатан” (одушевило публику и жири на Фестивалу европског филма Палић 2020), славни француски аутор Франсоа Озон (“Лето “85”), Мариа Содал (“Нада” - проглашен за најбољи филм на Палићу 2020), Јан Комас за контраверзно “Тело Христово”, Пјетро Марчело за “Мартина Едена”.

Осим Богдана, победнику Микелсену за најбољег глумца конкуренцију су чинили и Елио Германо (“Hidden Away”), Бартош Биелења (“Тело Христово”), Лука Маринели (“Мартин Еден”) и чувени холивудски глумац Виго Мортенсен за европски пројекат “Фаллинг”.

И сам лауреат, иако дански драмски уметник, присутан у многим европским продукцијама, увелико је изградио каријеру у Холивуду, претежно у улогама негативаца (серија “Ханибал”, “Casino Royale”, “Doctor Strange”, “Три мускетара”, “Судар титана”).

Најбоља европска глумица је Паула Бир за комплексну улогу у психолошкој драми “Ундине”, која је вест примила крајње неочекивано, из свог дома прво није одмах чула да је она побједник, а кад се то десило, није долазила до речи, једва се освјестила да је побједница.

“Извините што сам оволико узбуђена, али знате, управо сам сазнала од вас да сам награђена за најбољу глумицу”, шармантно је изјавила Бир, сједећи испред огромног плаката за свој побједнички филм “Ундине”.

Она је за собом оставила нимало наивну конкуренцију - Наташа Бережнаја (шокантно дело “Дау.Наташа”), Андреа Брен Ховиг (“Нада”), Ен Дал Торп (“Charter”), Нина Хос (“Моја мала сестра”) и Марта Нието (“Мати”).

За најбољи европски дугометражни документарни филм је проглашен “Колектив” Александра Нанау (Румунија, Луксембург), који је остао затечен, без ријечи, одушевљен наградом и само је истакао колика је моћ истраживачког новинарства као главна тема његовог победничког дјела.

Он је побједио остале јаке кандидате: “Ацаса, мој дом” Радуа Кијорнусиуса (Румунија, Финска, Немачка), “Гунда” Виктора Косаковског (Норвешка, САД), “Мала девојка” Себастијана Лифшица (Француска), “Сауди Рунањаy” Сузане Регине Меурс (Швајцарска) и “Пећина” Фераса Фаједа (Данска, Арапска република Сирија).

Награду “Европско откриће” од стране жирија страних новинара и филмских критичара ФИПРЕСЦИ освојио је филм “Соле” италијанског редитеља Карла Сиронија, док је нову установљену награду за “Иновативно приповједање на филму” добио аутор Марк Кусинс за документарац “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (2018)".

За ту награду није било номинација, већ је проглашен директан побједник, који је редитељка Агњешка Холанд похвалила ријечима: “Осећајан, узбудљив филм о женама редитељима да се истакну на прави начин у кинематографији и култури”.

Европска филмска академија и EFA Productions из Берлина удружени са Европским филмским фестивалом из Севиље организовали су 33. доделу Европских филмских награда, која се одржава сваке друге године, а сада је први пут у својој историји била виртуелно због пандемије.

Велики број номинованих остварења био је у селекцији овогодишње Слободне зоне, као што су Ундине, Акаса мој дом, Мала девојчица, Мартин Еден, Гагарин, и други.

Европска филмска академија основана је 1988. године и данас је чини више од 3.800 европских филмских професионалаца са заједничким циљем промовисања европске филмске културе.

Слједећа додјела награда Европске филмске акадмије биће одржана у Рејкјавику, на Исланду, 2022. године, који је заправо био планиран као домаћин ове године уживо, али је све морало бити одложено због пандемије Ковида-19.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана