Наградом Ковачевићу, отворен филмски фестивал на Палићу

Танјуг
Наградом Ковачевићу, отворен филмски фестивал на Палићу

ПАЛИЋ - Фестивал европског филма Палић вечерас је отворен уручењем награде “Александар Лифка” сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу и приказивањем такмичарског филма “Рабије Курназ против Џоржа В. Буша” Андреаса Дресена.

На свечаности на Летњој позорници Палић, Ковачевићу је “Лифку” за изузетан допринос европској кинематографији уручила глумица и почасна предсједница Савета фестивала Мира Бањац, у друштву директора фестивала Радослава Зеленовића.

Према ријечима Зеленовића, Ковачевић се обрадовао награди јер се налази у “јако добром друштву” добитника, посебно зато што су међу њима Милена Дравић и Бањац, глумице које су “на посебан начин обележиле филм у Србији и Југославији”.

Зеленовић је додао да је стога природно да награду уручи Бањац, која је истакала да је за њу “ово изузетан и значајан тренутак”.

“Срела су се двојица људи и препознали у овој лепој уметности, две јаке и значајне биографије. Лифка који је симбол овог фестивала и Ковачевић”, рекла је глумица.

Бањац је рекла да је Ковачевић “наш велики књижевник, драмски и филмски писац, редитељ који је потписао наше најкултније филмове који су давно прешли границу”.

“Живот ме почастио да могу да Ковачевићу уручим ову значајну и велику награду, да му захвалим за све што нам је оставио и што ће тек доћи”, рекла је Бањац.

Ковачевић је рекао да му је велика част што му награду уручује Бањац, драга пријатељица и сарадница, коју је гледао као гимназијалац шездесетих у новосадском позоришту, прије него што је у Атељеу 212 направила “велике и култне улоге”.

“Мира је наша најкомплетнија глумца у историји српске глуме. Кад то кажем мислим на силне, велике улоге у озбиљним телевизијским серијама, на филмове које су остали озбиљни велики, који су и данас међа и граница, на позоришне представе...”, рекао је Ковачевић

Бањац га је прекинула са опаском: “Не примам ја награду већ ти!”, што је изазавало смијех присутних који су испунили гледалиште Летње позорнице.

Ковачевић је захвалио и Зеленовићу што је покрећући Палићки фестивал 1992. године “имао стрпљења, живаца и вере да је ово могуће направити”.

У обраћању на отварању, градоначелник Суботице Стеван Бакић је истакао да је за његов град фестивал “посебна драгоценост и радост”, подсетивши да је Палић успешно стигао до свог 29. издања, а да га идуће године очекује 30. јубиларно.

Селектор Главног такмичарског програма Николај Никитин и програмски директор Палића Миша Могоровић посјетиоцима су најавили да ће до 22. јула видјети “топ десет филмова које Европа може да понуди”.

Главни такмичарски програм вечерас је отворио њемачки филм “Рабије Курназ против Џоржа В. Буша” редитеља Дресена.

Филм говори о домаћици и брижној мајци која очајнички жели да помогне свом сину, али у полицији не наилази на разумијевање и упркос недаћама нешто заиста невјероватно се дешава.

Главни такмичарски програм наставља се 17. јула на Летњој позорници Палић пројекцијама филмова “Страхиња Бановић” редитеља Стефана Арсенијевића, ван конкуренције, и “Не” Дитриха Бругемана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана