Награда драга попут Оскара

Александра Маџар
Награда драга попут Оскара

Херцег Нови - Поносан сам на награду коју сам добио на фестивалу у Херцег Новом. Није Холивуд и није "Оскар", а нисам ни ја у свечаној хаљини која ми отежава дисање, али стварно морам да захвалим екипи без које овај филм не би постојао. Срђан Шипка и Симо Иљиц су моја екипа и ово је наша награда.

Ријечи су ово Дајана Јаворца из Бањалуке, који је за филм "Празновање" добио Гран при за најбољи документарни студентски филм у цјелини на 27. Монтенегро филм фестивалу у Херцег Новом, који је завршен у сриједу увече додјелом награда.

- Ово нам је прво фестивалско учешће и боље није могло завршити. Искрено, нисам очекивао, али се јесам потајно надао. Има нешто у бављењу овим послом, има неки инат и сада коначно имам сатисфакција у виду златне плакете коју могу искористити за вишеструко натрљавање носа својој баки, коју волим као оба родитеља, али која представља све оно што већина људи мисли, филмска режија и умјетност не могу да буду животни позив и да се од тога живи - каже Јаворац.

Филм "Празновање" је његов други филм, али први документарни.

- Жири фестивала је посебно похвалио визуелни приступ овој теми, а ја сада имам признање да ходање по ивици досаде ипак није проузроковало пад филма. Филм нисам снимао класичним документарним стилом. Бјежао сам од телевизијског приступа и ризиковао сам са искључивањем важних информација, а све зарад комплетности стила - казао је Јаворац.

Каже да су између посљедњег дана снимања и награде снимили још два кратка, а сад су у интензивним припремама за нови филм, овај пут играни.

- Неке ствари не смијем заборавити, а то је да ми је Академија умјетности промијенила живот и не смијем изоставити установу која је свој програм прилагодила нама студентима, изабрала праве менторе да нас воде, па тако филм "Празновање" не би био исти да ме кроз процес није водио Саша Хајдуковић - истиче Јаворац.

Награђени

Гран при "Велика златна мимоза" у Херцег Новом припала је филму "Калуп" редитеља Алија Алдина, а за режију је награђен редитељ Маријан Крисан за филм "Рокер".

"Златна мимоза" за најбољу мушку улогу додијељена је Тихомиру Станићу за улогу Анђелка у филму "Фалсификатор" редитеља Горана Марковића и Дану Цхиореану за улогу Виктора у филму "Рокер" у режији Маријана Крисана.

Глумица Дара Џокић добила је "Златну мимозу" за најбољу женску улогу у филму "Одумирање" редитеља Милоша Пушића, а по сценарију Душана Спасојевића, у коме тумачи лик Милице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана