На програму 51.ФЕСТ-а седам филмова номинованих за “Оскара”

Srna
Foto: Boom93

БЕОГРАД- На програму 51. ФЕСТ-а, који ће бити отворен 24. фебруара, наћи ће се седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду "Оскар".

Биће приказани филмови "Тар", "Живјети","Разговори жена", "Царство свјетлости", "Сва љепота и крвопролиће", "ЕО" и "Марсел шкољка у ципелама", који су у трци за "Оскара".

ФЕСТ ће отворити крими драма "Злочин је мој" француског аутора Франсое Озона. Пројекција филма "Злочин је мој" биће и међународна премијера 23. по реду филма овог аутора, који се сматра једним од најзначајнијих европских режисера своје генерације.

Након свјетске премијере на Филмском фестивалу у Торонту, ФЕСТ пред домаћу публику доноси и ново остварење канадског режисера Мери Харон "Далиланд", о фасцинантном и бурном односу између чувеног умјетника Салвадора Далија и његове супруге Гале, у којем славног сликара игра британски оскаровац Бен Кингсли, а Галу тумачи њемачка глумица Барбара Сукова.

Далијеву дугогодишњу музу, француску пјевачицу, сликарку и манекенку Аманду Лир у филму тумачи трансродна манекенка и глумица Андреја Пејић.

Филм "Тар" номинован је за Оскара више категорија - за најбољи филм, глумицу, режију и оригиналан сценарио, фотографију и монтажу, док је драма "Разговори жена" у трци за Оскара за најбољи филм и за адаптирани сценарио.

Познати енглески глумац Бил Нај први пут је номинован за Оскара за главну улогу у британском филму "Живјети", који је режирао Јужноафриканац Оливер Херманус према сценарију нобеловца Казуа Ишигура, док је романтична драма "Царство свјетлости" Сема Мендеса донијела је директору фотографије Роџеру Дикинсу петнаесту номинацију.

Један од највећих фаворита за освајање Оскара за најбољи документарни филм, је "Сва љепота и крвопролиће" Лауре Поитрас, легендарни пољски аутор Јежи Сколимовски први пут је номинован за Оскара у конкуренцији најбољи међународни филм за "ЕО" са Изабел Ипер у главној улози, а филм "Марсел шкољка у ципелама" номинован је за најбољи анимирани филм.

Педесетпрви ФЕСТ трајаће до 5. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана