На млијечном путу безброј раскршћа

Александра Глишић
На млијечном путу безброј раскршћа

Бањалука - Када се на филмском платну удруже таленат и енергија Монике Белучи и Слободе Мићаловић, умјетничка снага Емира Кустурице и невјероватна харизма Микија Манојловића добије се остварење "На млијечном путу", које никога не оставља равнодушним.

Није била равнодушна ни публика, која је у уторак увече дошла на премијеру филма прослављеног редитеља Емира Кустурице у бањалучки мултиплекс "Палас". Громогласним аплаузима поздрављен је умјетник који осим режије потписује и сценарио овог остварења, а има и главну мушку улогу. Сви који су одгледали филм стојећи су аплаудирали не кријући емоције које је у њима пробудила ова прича.  

- Филм "На млијечном путу" је снимљен у Републици Српској, наши потенцијали су искоришћени, објединили смо све ресурсе који су постојали. Ово је заправо филм Републике Српске. Постоји велика шанса да са РТРС-ом направимо споразум и серију од шест епизода, по 50 минута - рекао је Кустурица послије премијере у Бањалуци.

Признаје да су му, баш као и за овај филм, истините приче и маштарије биле инспирација кроз цијело стваралаштво.

- Никада нисам направио ниједну причу а да претходно нисам чуо да се десила. У овом филму је то најизраженије зато што сам и писао сценарио. Међутим, писање је један акт, а снимање филма је као просипање боје на сликарско платно. Сценарио је био добар изговор за бијег у те маштарије - каже Кустурица.

А да на маштаријама није штедио увјериће се сви који погледају филм у коме се појављују двије изузетне глумице - италијанска дива Моника Белучи и популарно име српске кинематографије - Слобода Мићаловић. Оне тумаче жене које долазе из различитих свјетова, Белучијева Италијанку која се случајно нашла у вртлогу рата у бившој Југославији, а Мићаловићева Требињку Милену, физичку јаку, емотивно слабу. Бројни натуршчици из Требиња дали су посебан печат филму.   

Кустурица је филм зачинио онако како само он зна - вртоглаве емоције, још вртоглавији снимци, несвакидашњи детаљи попут старог аустроугарског сата који "уједа" оне који не знају правилно да рукују овим џиновским апаратом. Кршевити предјели Херцеговине, сунце и киша као природна сценографија, магарац и змија у својству својеврсне магије само су завјеса овог филма. Суштина је много дубља, наизглед скривена, на први поглед двослојна, на други поглед има онолико слојева колико има гледалаца.

Сваки човјек који пође у авантуру звану "На млијечном путу" може да прати један од чаробних путева које је редитељ и писац створио. Три приче само су параван иза кога се налазе свјетови проткани мирисом барута, љековитих биљака, обојени бојом сунца и неба, осликани каменом и водом. Нема дилеме да је ово највећа, најснажнија и најзахтјевнија улога Слободе Мићаловић када је ријеч о њеној филмској каријери.

Маестрално је одиграла лик дјевојке која је лудо заљубљена у Косту (Емир Кустурица), а њена лична трагедија у тренуцима подсјећа на судбине хероина античких драма. Моника Белучи се одлично снашла са изговором ријечи на српском језику, а њена улога еволуирала је од тајанствене уплакане Италијанке до жене која проналази нови смисао живота у љубави са Костом. Мики Манојловић је и у овом филму потврдио да за велике глумце не постоје мале улоге и бриљирао у улози Жаге Божовића.

У улози Косте, који пролазећи три животне етапе повезује све ликове и приче у филму, Кустурица је доказао да је успјешан и са друге стране камере. У ствари, тумачи лик човјека који никада не престаје да вјерује у љубав и своју племениту мисију наставља и када изгуби све које воли.

Боравећи поводом премијере у Бањалуци Кустурица се договорио да са својим бендом "The No Smoking Orchestra" гостује на фестивалу "Кестенбургу", који ће бити одржан од 27. јула до 7. августа.

Улазнице

Бањалучки мултиплекс "Палас" и редакција "Гласа Српске" поклањају читаоцима улазнице за филм "На млијечном путу". Сви заинтересовани треба у девет часова да позову број 051/342-900, а два најбржа добиће по двије улазнице за пројекцију која је у 17 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана