На фестивалу 29 филмова у чијој су режији учествовале жене

Srna
Foto: FEST

БЕОГРАД- На 51. Београдском међународном фестивалу ФЕСТ, који почиње у петак, 24. фебруара, биће приказано 29 филмова које су режирале или корежирале жене, у главном такмичарском програму наћи ће се остварења из 15 земаља, а фестивал ће затворити филм "Уста пуна земље" Пурише Ђорђевића.

Гледаоци ће моћи да погледају најновија остварења ауторки из 17 земаља, и то Србије, Хрватске, Италије, Француске, Њемачке, Холандије, Белгије, Швајцарске, Русије, Турске, Азербејџана, Марока, Канаде, САД, Чилеа, Мексика и Нигерије.

Из Италије долазе четири ауторке Валерија Бруни Тедески која је снимила полуаутобиографски филм "Заувијек млади" о престижној француској позоришној школи, те Сузана Никјарели која се у филму "Кјара" бави животом Свете Кларе Асишке, саопштили су организатори ФЕСТ-а.

Каролина Кавали у филму "Аманда" прати "кризу прве четвртине живота" усамљене дјевојке ријешене да обнови старо пријатељство, а Франческа Аркибуђи екранизовала је роман "Колибри" Сандра Веронезија о чудесном животу Марка Карере, човјека који остаје миран усред хаоса свијета који га окружује.

Женски рукопис српске кинематографије представљаће Нина Огњановић, чији се филм "Овуда ће проћи пут" такмичи за "Београдског побједника", и Мими Влаовић, ауторка кратког филма "Твој чувар".

Још четири филма које су режирале жене биће у главном такмичарском програму, од укупно 17 остварења, и то "Тотем" Лиле Авилес из Мексика, "Трагови" Дубравке Турић из Хрватске, "Снијег и медвјед" Селџен Ергун из Турске и "Далиленд" Мери Харон из Канаде.

Редитељка из Њемачке Емили Атеф режирала је, како се испоставило, посљедњи филм трагично настрадалог Гаспара Улијела "Више него икад", гдје Улијел и Вики Крипс тумаче срећан пар који се суочава са тешком егзистенцијалном одлуком.

Три Францускиње снимиле су филмове о романтичним везама, и то Мија Хансен-Лове "Једно лијепо јутро" са Леом Седу, Ребека Злотовски остварење "Туђа дјеца" са Виржини Ефира, а Клер Дени "Звијезде у подне" са Маргарет Кволи.

Њихова сународница Леонор Серај у свом филму "Мајка и син" бави се периодом од двије деценије живота самохране мајке која се из Обале Слоноваче доселила у Париз.

Мајка је и у фокусу америчке редитељке рођене у Нигерији Чиноје Чуку, која је снимила филм "Тил" о афроамериканки Мејми Тил и њеној ријешености да истјера правду и разоткрије системски расизам иза бруталног убиства њеног четрнаестогодишњеег сина, педесетих година прошлог вијека на америчком Југу.

Аргентинка Мануела Мартел снимила је вишетруко награђивани филм "1976" о Кармен, супрузи, мајци и баки која залази на неистражену територију, када пристаје да, на молбу свештеника, у тајности брине о једном младићу.

Од четири документарца у програму овогодишњег ФЕСТ-а, два су режирале жене, и то Американка Лора Поитрас, добитница Златног лава за остварење "Сва љепота и крвопролиће" о суноврату једне фармацеутске династије и Швајцаркиња Ева Витија која у "Волети Патришу Хајсмит" открива непознате детаље о чувеној књижевници.

У оквиру 51. ФЕСТ-а биће приказан филм "Кости и све" Луке Гуадањина, чиме ће српска публика једина у региону имати прилику да на великом платну погледа ово остварење награђено за најбољу режију у Венецији.

Главни јунаци овог романтичног хорора о "идентитету" и друштвеним "изгнаницима", су Марен и Ли, двоје необичних сапутника и усамљеника, који заједно крећу на путовање по америчком средњем западу осамдесетих година прошлог вијека. Филм је екранизација истоименог романа Камиле Де Анђелис.

Свјетску премијеру филм је имао у Венецији, гдје је награђен "Сребрним лавом" за режију и Наградом "Марчело Мастројани" за најбољег младог глумца/глумицу /Тејлор Расел/.

Као један од бисера овогодишњег ФЕСТ-а умјетнички директор и селектор Југослав Пантелић издвојио је француско-марокански филм "Проклети не плачу" Фајзала Булифе, остварење премијерно приказано у Венецији које ће отворити такмичарски програм 51. ФЕСТ-а.

Радња је смјештена у Мароку и прати однос самохране мајке и њеног сина тинејџера, који се често селе у покушају да побјегну од скандала у које она стално упада.

Иначе, у главном такмичарском програму ФЕСТ-а је 17 филмова из 15 земаља.

На ФЕСТ-у ће премијерно бити приказан и филм "Уста пуна земље", који је Пуриша Ђорђевић завршио само неколико седмица прије него што је преминуо, 23. новембра прошле године, и који ће затворити овогодишњи ФЕСТ.

Великану српске кинематографије постхумно је испуњена жеља, будући да је 2021. године, приликом уручења "Београдског побједника" за допринос филмској умјетности изјавио да би волио да његово сљедеће остварење буде приказано управо на овом фестивалу.

Филм "Уста пуна земље" је екранизација истоименог романа Бранимира Шћепановића, а режију и сценарио потписује Пуриша Ђорђевић. Главне улоге тумаче - Радивоје Раша Буквић, Соња Колачарић, Андрија Ковач, Лазар Јованов, Александра Рукавина и други.

Фест ће 24. фебруара у 19.30 часова отворити најновије остварење француског аутора Франсоа Озона, крими драма "Злочин је мој". Манифестација траје до 5. марта.

Раније је најављено да ће публика имати могућност да погледа око сто премијерних остварења као што су "Тар" номинован за шест Оскара у режији Тода филда са Кејт Бланшет у главној улози, "Разговори жена" редитељке Саре Поли са двије номинације за Оскара, британска драма "Живјети" са Билом Најом са неколико номинација за награде Оскар и БАФТА.

Ту је и нови филм Дејвида Кроненберга "Злочини будућности" номинован за "Златну палму" на Канском фестивалу, запажени трилер "Двострука превара" јужнокорејског редитеља Парк Чан-Вука који је за ово остварење освојио награду за најбољег редитеља на Канском фестивалу.

Седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду Оскар биће премијерно приказано, и то "Тар", "Живјети", "Разговори жена", "Империја свјетлости", "Сва љепота и крворполиће", "ЕО" и "Марсел шкољка у ципелама".

Такође, добитници Гран прија, награде за режију и награде жирија у Кану, као и освајачи Златног лава и одличја за најбољу глумицу у Венецији, биће на програму 51. ФЕСТ-а.

Девет остварења угледних аутора попут Клер Дени, Чан-вук Парка, Хироказу Коре-еде, браће Дарден, Јежија Сколимовског, феликса ван Гронингена, Лоре Поитрас, Тода Филда и Хумана Сеједија премијерно ће бити приказана пред домаћом публиком. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана