На данашњи дан рођен је Кларк Гејбл - икона Холивуда 20. вијека

Срна
Foto: printscreen

БИЈЕЉИНА - Кларк Гејбл /1901-1960/, амерички филмски глумац и икона Холивуда 20. вијека, рођен је 1. фебруара 1901. године.

Гејбл је 1928. године дебитовао на Бродвеју. У Холивуд је отишао 1930. године. Чувена филмска кућа "Метро-Голдвин-Мејер" /МГМ/ прво га је одбила, а потом примила и већ прве године почео је да игра главне романтичне улоге.

Кларк Гејбл прославио се филмом "Догодило се једне ноћи", за који је добио "Оскара" 1934. године. Његов безбрижни шарм и посебна мужевност допадали су се и мушкарцима и женама. Гејбл је постао познат као "Краљ". Од седамдесетак филмова које је снимио издвајају се "Побуна на броду Баунти", "Сан Франциско" и "Саратога".

Најпознатији филм му је класик "Прохујало с вихором". Након смрти своје треће супруге Керол Ломбард, Кларк Гејбл се разочарао у филмску индустрију и затим ступио у Ратно ваздухопловство САД.

Учествовао је у ратним бомбардерским мисијама у Другом свјетском рату, за шта је одликован Летачким крстом и Ваздухопловном медаљом. Послије рата, Кларк Гејбл вратио се у Холивуд и глумио у филмовима "Ситничари", "Могамбо" и "Неприлагођени".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана