Мостра завртјела филмску траку

Aгенције
Мостра завртјела филмску траку

Венеција - Јубиларни 70. филмски фестивал у Венецији, популарна Мостра, отворен је синоћ научно-фантастичним остварењем "Гравитација" Алфонса Куарона.

Током цијелог јучерашњег дана владала је права филмска атмосфера у Венецији. Црвеним тепихом прошетали су се гости фестивала, а међу првима Џорџ Клуни и Сандра Булок, звијезде филма "Гравитација".

У такмичарском програму наћи ће се 20 филмова у конкуренцији за главну награду - "Златног лава".

Филмови који ће ове године бити приказани на фестивалу углавном се баве темама криза - породичним, економским, друштвеним, а има и оних који говоре о злостављању дјеце и отмици.
У конкуренцији је и брутална драма Дејвида Гордона Грина "Џо" у којој Николас Кејџ игра бившег робијаша који постаје узор дјетету бескућнику, као и остварење Кели Ричард "Night Moves" о еко-активистима, а ту је и "Under the Skin" Џонатана Глејзера са Скарлет Јохансон у насловној улози.

Фанови Џејмса Франка ће се обрадовати јер ће гледати његов филм "Child of God", адаптацију романа Кормака Мекартија.

Међу британским ауторима ту је Стивен Фрирс са филмом "Филомена" у коме Џуди Денч игра мајку која тражи сина кога је дала на усвајање, а Стив Коган игра новинара који јој помаже.
Звијезда Монти Пајтона Тери Гилијам приказаће драму "The Zero Thaorem" у којој оскаровац Кристофер Валц игра повученог математичког генија.

Једини филм на кинеском језику на Мостри биће остварење "Stary Dogs" Цаи Минг Љанга о породици која живи на маргини живота.
Предсједник жирија овогодишње Мостре је италијански оскаровац и редитељ Бернардо Бертолучи.

Ван конкуренције биће представљено 20 филмова, међу којима је и филм Јужнокорејца Ким Ки Дука "Моебијус", чији је филм "Пиета" прошле године освојио главну награду "Златни лав".

Фестивал ће трајати до 7. септембра.

Убиство Кенедија

Пет од 20 филмова, који се налазе у трци за "Златног лава", су из САД, укључујући и "Паркланд" Питера Лендесмена, који говори о убиству Џона Ф. Кенедија из визуре оних који су покушавали да га спасу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана