Млади таленти одушевљени првим часовима у Љетној школи филма у Бањалуци: Ентузијазмом и знањем до првог филма

Илијана Божић
Млади таленти одушевљени првим часовима у Љетној школи филма у Бањалуци: Ентузијазмом и знањем до првог филма

БАЊАЛУКА - Млади талентовани полазници Љетне школе филма са одушевљењем су дочекали прве часове, жељни знања о филмској умјетности и свим сферама које она доноси, што се дало примијетити на првим часовима продукције.

Љетња школа филма почела је данас у Градском позоришту "Јазавац" и то предавањем продуцента и асистента на катедри за продукцију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Ђорђа Врањеша. Ова радионица реализована је у организацији Аудио-визуелног центра Републике Српске, Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Студија глуме "Јазавац", а трајаће до 27. августа.

Продуцент Ђорђе Врањеш је истакао да у Љетњој школи филма говори о свим аспектима продукције осврћући се на све фазе и секторе продукције које ће учесници проћи у радионицама.

- Ово је сјајна идеја, заступљена је у региону, а прва је Љетна школа филма у Републици Српској. Драго ми је што су Аудио-визуелни центар РС и Студио глуме "Јазавац" дошли на овакву идеју, коју сам радо подржао. Сјајно је и што учествује Академија умјетности да заинтересованим младим људима покажемо шта их очекује уколико у будућности одлуче да се професионално баве продукцијом, камером, драматургијом, режијом, сценографијом или костимографијом. Уједно ово је и добра прилика да открију и све оно чиме би се могли бавити поред глуме - објаснио је он.

Испричао је да су захваљујући Љетњој школи филма млади добили прилику да теоретски и практично прођу кроз све фазе стварања филма те да је ово могућност да предавачи пренесу знања.

- Промовишемо и Академију умјетности и показујемо шта све имамо и било би одлично да се млади код нас образују и остану да раде овдје. Њих је 22, ријеч је о доброј групи, комуникативни су, опуштени и велико је задовољство радити са људима који воле филм и креативни рад - истакао је Врањеш.

Нагласио је да ће полазници бити подијељени у три групе са задатком да направе три мала филма у облику једног омнибуса који ће премијерно бити приказан 27. августа у "Јазавцу".

- Дефинисали смо тему и идеју омнибуса и у наставку ће радити са Николом Пејаковићем и Александром Васиљевићем на разради идеје и писању сценарија, да би наредне седмице снимали филмове. Ријеч је о темама које се тичу родитеља, теме идентитета вршњака те вршњачког притиска - рекао је Врањеш.

Студио глуме "Јазавац" десет година похађа Ана Митраковић, а полазница је и Љетне школе филма па нам је испричала да су њена очекивања велика, с обзиром на програм радионица и озбиљност предавача.

- У радионицама ћемо поред глумачког посла моћи сазнати и како је то продуцентима, сниматељима, директорима фотографије, костимографима и људима који нас не упуте у свој посао а ураде све за нас. Након првог часа сам заиста одушевљена, лијепо нам је. С великом пажњом очекујем часове продукције - додала је Митраковићева.

Учесник Љетне школе филма Маријан Сарајлић, који је полазник Студија глуме "Јазавац" осам година, рекао је да му је план да се упише на Академију умјетности у Бањалуци и додао да је одушевљен што раде са врхунским професионалцима.

- Увјерен сам да ће ентузијазам полазника и заједнички рад под менторством професионалаца дати очекивани резултат - закључио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана