Млади аутори у “Првом кадру”

Александра Маџар
Млади аутори у “Првом кадру”

Источно Сарајево - Тродневни “ДокМастерКлас”, замишљен као интерактивно предавање, на којем ће учествовати гости фестивала, филмски аутори и студенти, нови је дио програма филмског фестивала “Први кадар”. Ријеч је о програму који ће бити одржан од 30. септембра до 6. октобра у Милићима.

Потврдила је ово за “Глас Српске” умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић-Штифанић и додала да ће фестивал бити одржан под мотом “Визир стварности” од 29. октобра до 1. новембра у Источном Сарајеву.

Објаснила је да се теме “ДокМастерКласа” баве продукцијом документарног филма у екстремним условима.

- На основу утврђеног распореда и програма, предавачи ће учесницима “ДокМастерКласа” пренијети знање и искуство стечено дугогодишњим радом на документарном филму - истакла је Митрић-Штифанић, уз напомену да ће осим предавања бити одржане и пројекције документарних филмова по избору предавача.

Казала је да припреме за овогодишњи фестивал теку по плану и да су расписани конкурси за Филмски кампус арт документарца, као и за званични филмски програм.

У оквиру такмичарског програма фестивала биће приказано 28 филмова у двије селекције: “У фокусу” и “Трагање”.

- “У фокусу” је међународна селекција афирмисаних домаћих и страних аутора, чија су филмска остварења награђивана на свјетским фестивалима. У оквиру ове селекције такмичиће се седам документарних и седам кратких играних филмова - казала је Митрић-Штифанић.

“Трагање” представља домаћу селекцију младих аутора, а како је рекла Митрић-Штифанић, у оквиру ове селекције такође се такмичи седам документараца и седам кратких играних филмова.

- Дио фестивалског програма је већ заокружен, али очекујемо и филмове из најновије продукције домаћих и страних аутора, који заслужују да буду приказани на овом фестивалу - рекла је Митрић-Штифанић.

Кампус

Седмодневни Филмски кампус арт документарца “У првом кадру” намијењен је студентима театрологије, филмских академија из региона и ученицима средњих школа.

Учесници ће имати теоријску обуку из области умјетничког документарног филма.

Паралелно са теоријским предавањима полазници ће учествовати у продукцији документарног филма на одређену тему, уз континуирано менторство супервизора режије Драгана Елчића - казала Александра Митрић-Штифанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана