Од Бијељине до Дивљег запада: Екранизована прича о Харију Џексону

ГС
Од Бијељине до Дивљег запада: Екранизована прича о Харију Џексону

Мирко Илић, легендарни илустратор, дизајнер и стрип умјетник, подијелио је свој постер за документарни филм "Последњи каубој". Филм говори о животу и сновима Харија Џексона, правим именом Аљуш Мусли, човјека који је у Бијељини стварао свој Дивљи запад.

Филм настаје у продукцији словеначке продуцентске куће December.

- "Последњи каубој" је документарни филм о вјечитом сањару из БиХ, Харију Џексону. Амерички Дивљи запад му је био ван домета па је створио своје право код куће и шездесетих година званично промијенио име из Аљуш Мусли у Хари Џексон. Ово је филм о човјеку који је створио илузорну реалност из својих снова да буде херојски каубој који ће спасавати свијет, у коме је и сам живио. Био је љубитељ вестерна и снимио је неколико њих, у којима добро увијек побјеђује лоше. Када је пропао свијет о којем је сањао због рата у БиХ, пропали су и његови снови и он заједно са њима. Његов филм о каубојима који су спасавали и уједно украсили свијет усред Балкана, остао је незавршен. Али неки од његових пријатеља су покушали да доврше отворен крај који је оставио, написао је Илић.

Прије неколико година у Љубљани, Илић је упознао режисера Тадеја Чатера, који је потом одлучио да сними овај документарни филм. Чатер, редитељ и сценариста "Последњег каубоја" је био фасциниран причом о Харију Џексону и његовој страсти према вестерн филмовима, као и чињеницом да је овај Бијељински фотограф промијенио своје име и посветио свој живот стварању вестерн филмова у којима добро увијек побјеђује.

- Интервјуисао сам га за РТВ Словенија. Причао ми је о човјеку који је снимао вестерне поред ријеке Дрине, који је знао све о вестернским филмовима, који је званично промијенио име из Аљуш Мусли у Хари Џексон, кога су становници Бијељине звали 'Последњи каубој'. Нисам му вјеровао. Прича је звучала невјероватно. Звучало је превише Холивудски. Мислио сам, наравно, Мирко долази из Америке. Сљедећег дана сам провјерио причу на интернету и видио филмски материјал. То је био сценарио који се сам написао. Другим ријечима, Мирко Илић ми је понудио сценарио који је само требало написати. Тако је рођен филм о каубоју који је живио своје снове и сањао цијели живот, изјавио је Чатер.

Филм "Последњи каубој" представља омаж Харију Џексону и његовој неуморној страсти према вестерн филмовима, као и његовом труду да ствара илузију Дивљег запада у свом родном граду Бијељини.

Фотографија

Мирко Илић је некада раније на преко интернета купио црно-бијелу фотографију Харија Џексона, бијељинског заљубљеника у вестерн филмове.

То је једна од фотографија из његових филмова, коју је он излагао у излогу свог фотографског студија.

- Аљуш Мусли (1944–1999), био је млади фотограф из мог родног града Бијељина, који је био страствени љубитељ вестерн филмова, толико да је седамдесетих година промијенио своје име у Хари Џексон и посветио све своје вријеме и новац снимању вестерн филмова, са 8мм камером. Он и његови пријатељи, колеге "глумци", правили су сценографије вестерн градова од нуле. Локални сељаци су им обезбјеђивали коње, а локални Роми су глумили Индијанце. У то вријеме постао је култна личност.

Нажалост, данас је углавном заборављен.

- Пошто Хари никада није имао прилику да дође у САД, а камоли да посјети "Дивљи запад", одлучио сам да га поведем на пут. И ево Харија у кањону, написао је Илић


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана