Милош Биковић о првом филму снимљеном у космосу

GS
Foto: Arhiva

Милош Биковић игра у историјском остварењу "Изазов", руском филму сниманом у свемиру, а открио је кроз шта је пролазио током снимања.

Милош Биковић је ових дана главна тема у медијима због руског филма "Изазов", чија је свечана премијера након Москве заказана за Београд, 18. априла, а о искуству на раду на првом пројекту снимљеном у свемиру, као и изазовима, глумац је говорио приликом заједничког гостовања са редитељем Климом Шипенком.

"Пролазио сам стварно кроз обуке, а најзанимљивија ми је била слободан пад авиона са 9.000 метара. Ја сам раније мислио да ти уђеш у једну просторију и у њој лебдиш као у свемиру, али лоше сам претпоставио. Имали смо 23 секунде да снимимо у авиону то што ће се видјети у кадру, и тако десет пута до ручка", испричао је у емисији "Уранак" на К1 телевизији Милош Биковић: "Зато су нам рекли да припазимо шта ручамо, да не би сви у падајућем авиону видјели шта смо јели". 

Његов јунак у том авиону мора да прође ту обуку како би научио да оперише у бестежинском стању. "За мене је снимање трајало два и по мјесеца. Битно је да будете у доброј форми да изведете све те ствари, имао сам консултанта који ми је говорио како се стварно оперише у бестежинском стању, како се улази у дио пацијента који треба да се оперише, које су компликације, како се оне рјешавају. То онда буде заиста увјерљливо. У просјеку редитељ Клим ради од девет до 12 дублова, што значи да исту ствар радиш толико пута, мада то није много, Кјубрик је радио и по 40 дублова", испричао је Биковић и рекао да прижељкује позив за свемир.


"Ишао бих у свемир да су ме звали, апсолутно, ја се не бих изненадио да ме за двије године позову због наставка. Када сам чуо да иде у космос, ја сам Климу напоменуо да сам ту ако му неко треба горе да кува кафу, не морам ни да играм, али нажалост технолошке могућности су такве да се само три особе шаљу горе", признао је Биковић, који је осјетио посебну одговорност према овом пројекту, јер је ово први филм у историји који је сниман у свемиру. "Имате одговорност да буде добар, Клим је изабрао јако интересантан фокус. Ми увијек гледамо филм кроз очи редитеља, а он се фокусирао баш на оно кроз шта је сам пролазио када је спремао филм, на мале финесе. Детаље које човјек мора да савлада како би успио да оперише. Али је и у стварности снимити филм у свемиру компликовао као да оперишете. Имамо сјајан филм по томе шта се у њему дешава, а подједнако је сјајно и снимање филма."

Открио је како бира улоге, као и једну занимљиву чињеницу о броју снимљених филмова: "Постоји неколико параметара: занимљив сценарио, да у цјелини осетим да ме се тиче, да су људи који раде имали пројекат који се мени допада и да је улога нешто што нисам до сада играо. Или, ако је слично са нечим што сам до сада играо, да видим простор да се на неки начин разликује мој перформанс, то су финесе које бирам. Имао сам ту срећу да каријеру градим у двије земље, па док су ме овдје доживљавали као глумца у драмама, у Русији су ме препознавали по комедијама. Више сам снимио филмова у Русији него у Србији, јер се тамо више снима. Од 'Јужног ветра', 'Шешира професора Косте Вујића' и 'Монтевидеа' нисам радио још филмова у Србији", поручио је.

Редитељ је провео 12 дана у свемиру са екипом, а имао је само четири мјесеца обуке прије него што је отишао да снима у свемиру. У свемирској станици се радња одиграва пуних 50 минута, а Шипенко напомиње да овај филм нема никакве везе с политиком, преноси Мондо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана