Милић: "Мрак" је политички некоректан филм

Танјуг
Милић: "Мрак" је политички некоректан филм

БЕОГРАД- Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је редитељ и сценариста Душан Милић који је говорио о свом филму "Мрак" који се бави животом Срба на Косову и Метохији, а чије се прво приказивање пред домаћом публиком очекује на ФЕСТ-у.

Милић је рекао да је "Мрак" дуго настајао у његовој глави пошто је једна дневојчица са Косова и Метохије написала потресно писмо тадашњем предснеднику државе о животу днеце и свих Срба у енклавама јужно од Ибра.

"Јавила ми се идеја да направим причу на ту тему, али да је сместим у жанровски оквир психолошког хорора. Схватио сам да Срби живе сваког дана један хорор филм", рекао је редитељ.

Милић је провео скоро двије године у истраживању, а 2018. године је посјетио више пута покрајину и обишао све енклаве

"Оно што сам научио, видео, да сви ти Срби у малим енклавама живе много тежи живот него у Грачаници или на северу. То је била додатна енергија да морам тај филм да направим како сам га сад направио", рекао је Милић.

Упитан, пошто је "Мрак" недавно освојио награду публике на Филмском фестивалу у Трсту, да ли су и друге смотре на западу показале интерес за његово остварење, Милић је оцијенио да Берлин, Кан и Венеција постављају узусе које мањи фестивали копирају и по шаблону прате, а да је вјероватно одбијен због теме.

"Имам најбољу историју на Берлинском фестивалу где су претходна два моја филма била приказани. Али када смо послали овај филм рекли су да нису заинтересовани и да филм није прихваћен", приметио је Милић.

Према његовом мишљењу,тема филма "Мрак" није наишла на интерес селектора фестивала "који неће да имају неки проблем са неком малом Србијом, да покажу проблем српског живља на територији која је сада почела да бива озбиљан проблем у светској политици".

"У Трсту су нас доживели као своје дете јер смо са тог фестивала кренули и добили велику подршку за тај пројекат, где смо нашли три копродуцента. Можда нису имали неког излаза па су морали да прикажу филм?", рекао је Милић.

Према његовим ријечима, награде публике су "филмаџијама најзначајније и најдраже" јер значи да је филм заживио у публици.

Филм у коме играју Даница Ћурчић, Славко Штимац, Миона Илов, Никола Ракочевић и други имаће претпремијеру 26. фебруара на ФЕСТ-у, а потом ће 17. марта на дан погрома на Косову и Метохији имати београдску премијеру, као и у покрајини где ће пропутовати највеће центре где живе Срби.

"Филм је доста политички некоректан. Мрзим политички кореткне филмове, то не могу више да поднесем и гледам. Ово је прича о страдању и са српске стране. Српски је аутор у питању, врло сам поносан на овај филм рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана