Мерил и Џулија у трци за Оскара?

Daily Telegraph
Мерил и Џулија у трци за Оскара?

Након што је 9. септембра премијерно приказан на Филмском фестивалу у Торонту, филмска критика издвојила је „August: Osage County" као први фаворит за Оскара, дајући велике шансе глумицама Мерил Стрип и Џулији Робертс.

Мерил Стрип у овом филму игра Вајолет Вестон, супругу пjесника који умире, остављајући за хаотичну собом породицу расуту по меридијанима.

Када их очева смрт затекне у ненаданом тренутку, њене ћерке упутиће се у дом своје мајке Вајолет, орктивајући да она болује од рака као и да је развила зависност од лијекова које је узимала. Суочавање са проблематичним, крхим породичним везама које се једва одржавају у животу донокеће болно разрјешење за једне и отворити стара питања за друге чланове породице.

Уз Стрип у улози несавршене мајке, у улогама њених ћерки појављују се Џулија Робертс, чијег дистанцираног супруга игра Јуан Мекгрегор, Џулијет Луис која с нестрпљенем очекује вјеридбу ни не слутећи бројна изненађења, док Џулијан Николсон игра трећу ћерку која је остала да живи са родитељима.

У питању је адаптација истоименог романа Трејси Летс који је за то дјело награђен Пулицером. Редитељ филма је Џон Велс, док је међу продуцентима филмова и Оскаром награђени Џорџ Клуни.

Одмах након премијере у Торонту, филмска критика је похвалила драматично потресна и изразито емотивна тумачења глумачке екипе. Без сумње су се издвојиле Стрип и Робертс у улогама мајке и ћерке које никако не успијевају да ријеше проблеме из прошлости.

Чувени критичар Ричард Корлис за амерички магазин „Time" пише да је ово без сумње још један спектакуларни перформанс Мерил Стрип , наводећи да би у ноћи додjеле Оскара филмске мајка и ћерка могле још једном да „укрсте копља".

Он не штеди ни ријечи хвале на рачун изведбе Џулије Робертс, коментаришући: „Ово је њено најдубље, најјаче, најживотније дјело на филму, које је може увући у трку за Оскара у категорији најбоље глумице, баш уз Мерил Стрип."

Корлис, баш као и његов британски колега, критичар Тим Роби, примјећују како у својој глумачкој занесности Стри на тренутке подсјећа на легендарне музичаре Боба Дилана или Тома Вејста.

Роби у критици филма за „Dauly Telegraph " уз Мерил такође издваја и њену млађу колегиницу: „Џулија је у посљедње вријеме имала толико филмских успона и падова, па је за филм веома важно то што ју је Велс одабрао за улогу, и што је у цијелој причи она тријумфовала."

Да филм озбиљно јуриша на Оскаре говори и податак да иза њега стоји студио браће Вајнстин, који су познати као најозбиљнији лобисти у трци за Оскара. Томе у прилог иде и податак да филм у америчке биоскопе стиже 25. децембра, баш на вријеме за, очигледно узбудљиву сезону филмских награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана