Мел Гибсон представио ново остварење на фестивалу у Венецији: Истински хероји у филму Hacksaw Ridge

Приредила:Мирна Пијетловић
Мел Гибсон представио ново остварење на фестивалу у Венецији: Истински хероји у филму Hacksaw Ridge

Венеција - Холивудски глумац и режисер Мел Гибсон гост је Филмског фестивала у Венецији, гдје је представио своје ново режисерско остварење "Hacksaw Ridge".

Гибсон је тако у разговору са публиком и новинарима о филму упоредио храброст Дезмонда са суперхеројима из стрипова.

- Разлика између стварног суперхероја и суперхероја из стрипа је то што суперхероји из стварног живота не носе хеланке - казао је Гибсон.

Филм говори о стварном човјеку Дезмонду Досу, који је био припадник Адвентистичке цркве и који је због својих вјерских увјерења одбио да носи оружје у биткама на Окинави.

Током крвавих обрачуна он је био војни љекар који је на својим рукама износио рањенике с бојишта. Дос је умро 2006. године. Гибсон каже да је Дос био изузетно храбар човјек чврстих религијских увјерења. 

- Ући у "челичну кишу", како су је звали Јапанци, са оловом које лети свуда око вас, ући у све то наоружани само својом вјером, значи да је вјера у вама снажна. То је непорециви дио историје који је за мене изузетно инспиративан - каже Гибсон.

Видно нервозан, Гибсон се кратко осврнуо на тешкоће у каријери с којима се суочио послије 2006. године описујући свој однос с Холивудом као "преживљавање".

Послије филма "Апокалипто" из те 2006. године Гибсона је зауставила полиција због вожње у пијаном стању. Он је вријеђао полицајца зато што је Јевреј, а 2010. имао је расистичке изливе бијеса према тадашњој партнерки Оксани Григоријевој, који су доспјели у јавност. 

"Hacksaw Ridge" представља висок улог за Гибсона и редитељ се у Венецији потрудио да не изазове било какве контроверзе. Зато је избјегао одговор на питање да ли филм са протагонистом који мрзи оружје заправо представља одговор на дебату о контроли наоружања у САД. 

- Човјек који одбија да додирне оружје и учини нешто много веће од убијања у рату има високе стандарде живљења. Морате да волите таквог ратника и укажете му част у филму. Надам се да је овај филм у томе успио - казао је Гибсон.

Фестивал у Венецији траје до 10. септембра, када ће бити додијељене награде најбољим остварењима.

Фаворити критике

Филм Дамијена Шазела "Ла ла ленд" води на листи критике након првог дијела венецијанског филмског фестивала, а високе оцјене добили су и "Повратак" Дениса Вилнева, "Франц" Франсоа Озона, те "Слијепи Христ" Кристијана Мареја.

У наставку фестивала са посебном пажњом се очекују документарац "Пут живота" Теренса Малика, затим остварење "Рај" Андреја Кончаловског и "На млијечном путу" Емира Кустурице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана