Марковићева прича напунила салу

Мирна Пијетловић
Марковићева прича напунила салу

Врњачка Бања - Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи отворио је по 37. пут врата свим љубитељима филмске умјетности, а за награде у такмичарском програму бори се једанаест српских филмова.

Манифестацију су званично отворили филмови у такмичарској конкуренцији “Фалсификатор”, за који режију и сценарио потписује Горан Марковић заједно са глумцем и режисером Тихомиром Станићем и “Одумирање”, по сценарију Душана Спасојевића и у режији Милоша Пушића.

Како је за “Глас Српске” рекао Тихомир Станић, који тумачи насловну улогу у “Фалсификатору”, реакције публике у Врњачкој Бањи су одличне. Марковићев филм послије ове филмске смотре наставља свој фестивалски живот на “Синема ситију” у Новом Саду и на Фестивалу глумачких остварења у Нишу.

- Филмови су попраћени јако добро, а публика их је наградила аплаузима. Атмосфера је одлична, имамо велики број сценариста и гостију на фестивалу, а осим пројекција припремили смо заиста богат пратећи програм - рекао је за “Глас Српске” умјетнички директор фестивала Драгољуб Војнов.

Програм је почео уз звуке бенда Јована Маљоковића, који је наступио и на коктелу на платоу испред Замка културе, пратећи џез пјевачицу Бети Ђорђевић.

Јучерашњи програм, према ријечима Војнова, обиљежио је симпозијум поводом отварања “Куће сценарија” у библиотеци у Врњачкој Бањи, а идеја је да прерасте у институт сценарија. Промовисана је и награђивана књига редитеља и сценариста Слободана Шијана, која говори о чувеном синеасти Томиславу Готовцу.

- Оно што је интересантно и што је публика у Србији први пут имала прилику да види је руски филм “Амарош” - казао је Војнов.

Он је нагласио да је ове године у Србији снимљено 12 филмова, те да би било штета да су било који изоставили из овогодишње селекције.

- Свима треба дати подједнаку шансу како би се квалитети препознали и издвојили. Овај фестивал је од изузетне важности управо због препознавања квалитета написаног сценарија. Надам се да ће сви наши гости уживати у програму који смо припремили за следеће фестивалске дане - каже Војнов.

На затварању фестивала, ван конкуренције, публика ће моћи да погледа филм ”Кад сване дан” по сценарију Филипа Давида и Горана Паскаљевића, у режији Паскаљевића. У оквиру програма “Преко плота” биће приказан хрватски филм “Људождер вегетаријанац” у режији Бранка Шмита, који је сценарио написао са Ивом Баленовићем.

Жири

До 17. августа у такмичарској конкуренцији публика и стручни жири - редитељ Желимир Жилник, филмски критичар Борислав Анђелић и драмски писац, глумац и редитељ Милан Јелић моћи ће да виде и филмове “Љуљашка”, “Мамарош”, “Где је Нађа”, “Љубав долази касније”, “Вир”, “С/Кидање”, “Држава”, “Кругови” и “Артиљеро”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана