„Мамарош“ отворио “Софест”

Танјуг
„Мамарош“ отворио “Софест”

Сопот - Филмски фестивал “Софест”, на којем ће до 6. јула у главном програму учествовати десет српских дугометражних играних филмова, свечано је отворен у уторак увече, јавио је Танјуг.

Фестивал је прогласила отвореним једна од највећих српских глумица Мира Ступица, пред многобројном публиком окупљеном испред Центра за културу Сопот.

- Овде је толико лепо да сам решила да и идуће године отворим фестивал - рекла је у шали 90-годишња Ступица, отварајући 42. фестивал.

Многобројној публици обратила се и једна од највољенијих глумица Мира Бањац.

- Свесни смо тешког времена у којем живимо и стварамо, али овај лепи фестивал ипак живи свој живот. И уметност и култура су вековно утемељене тековине цивилизованог света и ми бранимо достојанство уметности, не желећи да будемо на тендеру или нешто за једнократну употребу - рекла је Бањац.

Претходно је кроз главну улицу до платоа испред Центра за културу одржан традиционални дефиле глумаца, редитеља и других филмских умјетника и посленика, а услиједио је ватромет.

У галерији Центра за културу отворена је изложба плаката филмова у којима је играла Мира Ступица.

Главни програм почео је домаћом премијером филма “Мамарош” редитеља и сценаристе Моме Мрдаковића, који је свјетску премијеру имао прије неколико дана на фестивалу у Москви.

У овом остварењу своју 44. филмску улогу креирала је управо Мира Бањац, као мајка Мара, а њеног сина игра Богдан Диклић.

За награде се осим “Мамароша” такмичи још девет филмова - “Љубав долази касније” Хаџи-Александра Ђуровића, “Љуљашка” Тамаре Дракулић, “Артиљеро” Срђана Анђелића, “Држава” Јелене Марковић, “Кругови” Срдана Голубовића, “Вир” Бојана Вука Косовчевића, “Фалсификатор” Горана Марковића, “С/кидање” Косте Ђорђевића и “Лед” Јелене Бајић-Јочић.

Категорије

Награде 42. “Софеста”, које ће бити саопштене 6. јула, додјељују се у десет категорија.

То су награде за продукцију најбољег филма, за најбољу режију, сценарио, женску и мушку улогу, сценографију, сниматељски рад, костимографију, оригиналну музику, монтажу, као и за најбољи филм по одлуци жирија публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана