Мајклу Дагласу почасна "Златна палма"

Срна
Foto: Твитер

КАН - Америчка филмска легенда Мајкл Даглас примиће почасну "Златну палму" на филмском фестивалу у Кану касније овог мјесеца, најавили су организатори, јавља АФП.

Овогодишње издање фестивала одаће пошту "брилијантној каријери и раду на филму" Дагласу /78/ током церемоније отварања 16. маја.

"Од када сам први пут био овдје 1979. године фестивал ме је увијек подсјећао да магија филма није само оно што видимо на екрану, већ и у способности филма да утиче на људи широм свијета. Након више од 50 година у овом послу велика је част доћи на Кроазету и отворити фестивал и уживати у заједничком глобалном језику филма", навео је Даглас у саопштењу.

Даглас је постао звијезда осамдесетих и деведесетих година 20. вијека, а за улогу банкара Гордона Гека у филму "Вол стрит" добио је награду "Оскар" 1987. године.

Мајкл Даглас био је продуцент филма "Лет изнад кукавичијег гнијезда" редитеља Милоша Формана који је имао девет номинација за "Оскара" и који је добио награду за најбољи филм 1975.

Четири његова филма приказана су у Кану. "Кинески синдром" Џејмса Бриџеса 1979,"Бејзик инстиктс" Пола Верховена 1992, "Пад" Џоела Шумахера 1993. године и "Мој живот са Либерачијем" Стивена Содерберга 2013.

Његов отац, легендарни холивудски глумац Кирк Даглас, предводио је жири на Фестивалу 1980. године.

Филмски фестивал у Кану, од 16.до 27. маја, укључује премијере новог филма из серијала о Индијани Џонсу и остварење Мартина Скорсезеа, а фестивал отвара филм "Жан ду Бари" у коме главну улогу тумачи Џони Деп.

Интересантно је да се ове године за "Златну палму" бори чак седам жена редитеља.

Жиријем предсједава шведски редитељ Рубен Остлунд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана