Мачеви и сандале старог Рима поново у моди

Бранислав Предојевић
Foto: Агенције

ЛОС АНЂЕЛЕС - Стриминг сервис „Пикок” објавио је прошле седмице трејлер за нову серију „Они који ће умријети” редитеља Роланда Емериха, која ће бити емитована 18. јула и који је скупио више од шест милиона прегледа уз одличне реакције публике.

Серију, инспирисану истоименом документарном књигом Данијела П. Манкса, написао је Роберт Родат, који је био номинован за „Оскара” за сценарио Спилеберговог „Спасавања војника Рајана”. Славни Ентони Хопкинс предводи глумачку екипу као римски цар Веспазијан на врхунцу Римског царства 79. године нове ере.

Прича се бави сложеним и поквареним свијетом гладијаторског надметања старог Рима вођеног спектаклима док они који су на власти покушавају да забаве масе и сачувају сопствену моћ дајући поданицима хљеба и игара… Скуп ликова, како је то данас већ модерно и пожељно, покрива све крајеве и расе Римског царства који се сударају на овој експлозивној раскрсници крвавог спорта, прљаве политике и династијских борби.

Када се узме у обзир да сљедеће године стиже наставак „Гладијатора” у режији Ридлија Скота, дјелује да се филмски поджанр познат као „мач и сандале”, након дуже паузе поново враћа на екране.

Жанр инспирисан историјом античког свјета већ се једном вратио почетком миленијума након успјеха филмова „Гладијатор” и „300” те серија „Рим” и „Спартак”, али је у посљедње вријеме био далеко од неког значајног резултата код публике и критике.

Нова серија судећи по сцанаристичким и глумачким именима те буџету од 140 милиона долара има велике амбиције, али остаје питање да ли Емерих, чија је репутација хитмејкера прилично нарушена након неколико тежих филмских промашаја у Холивуду, може одговорити величини изазова.

Осим Хопкинса, у глумачкој екипи су и Том Хјуз, Ајван Рихон, Јојо Мацари, Хаукур Јохансон, Руперт Пендри-Џонс, Емилио Сакраyа -Хур” (1959), „Спартак” (1960) и „Клеопатра” (1963). Ови филмови су доминирали италијанском филмском индустријом од 1958. до 1965. године, да би их 1965. замијенили шпагети вестерн, али се касније термин почео користи као синоним за све филмове овог профила.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана