Љубитељи филма изабрали девет фаворита за Оскара

Мирна Пијетловић
Љубитељи филма изабрали девет фаворита за Оскара

Лос Анђелес - Иако је до церемоније додјеле награда Америчке филмске академије, "Оскара" остало још шест мјесеци, филмски љубитељи већ сада почињу да нагађају који би филмови могли добити ову престижну награду.

Листа потенцијалних филмова који би могли да буду номиновани полако добија своју форму, а на њој се нашло девет врхунских филмских остварења.

Према оцјени љубитеља филма, на листи кандидата би требало да се нађе филм "Керол" америчког режисера Тода Хајнса, са Кејт Бланшет и Руни Маром у главним улогама.

То је прва прича о љубави између двије жене, приказана с великим поштовањем као и све љубавне романсе у кинематографији. Филм је приказан на Филмском фестивалу у Кану и добитник је "Квир палме" фестивала, док је глумица Руни Мара награђена за најбољу глумицу.

На листи је и филм редитеља Алехандра Гонзалеса Ињаурита "The Revenant" са Леонардом Дикапријем у главној улози. Дикаприо је, иначе, већ три пута до сада био номинован за "Оскара", али се златни кипић још није нашао у колекцији његових признања.

Инспирисан истинитим догађајима, филм "The Revenant" је епска прича о људском инстинкту за преживљавање. Прича је рађена по роману Мајкла Пункеа и говори о Хјуу Гласу, којег тумачи Дикаприо, човјеку којег је напао медвјед у дивљини, након чега је остављен на милост и немилост природи.

Од редитеља Дејвида О'Расела стиже филм "Џој" у којем се као главни глумци појављају Џенифер Лоренс, Бердли Купер и Роберт де Ниро. Прича прати једну породицу кроз четири генерације и дјевојку Џој, која оснива бизнис, постављајући тиме породични матријархат. Издаја, превртљивост, губитак невиности и патње у љубави прате ову емотивну комедију о доласку на чело породице.

Филм "Еверест", о алпинистима који су усљед опасне сњежне олује остали блокирани на том леденом врху, такође се нашао на листи кандидата за "Оскара". Ријеч је о адаптацији истините приче о ривалству двије групе планинара које су 1996. кренуле на освајање "крова свијета".

Снимљен у 3Д технологији, "Еверест" је 10. играни филм исландског редитеља Балтазара Кормакура, који је за ову прилику окупио првокласну глумачку екипу. Главни глумци у овом изузетном авантуристичком трилеру су Џејк Џиленхал и Џејсон Кларк.

Ту је и филм "Стив Џобс" о оснивачу компаније "Епл", редитеља Дена Бојла, а у главној улози се појављује Мајкл Фасбендер. Као потенцијални кандидат за "Оскара" на овој листи се нашао и филм "The Danish Girl" са Едијем Редмејном у главној улози, а у режији Тома Хупера. Филм је базиран на новели Дејвида Ебершофа.

Чувени енглески глумац Том Харди заиграо је у филму "Legend" познате лондонске криминалце, браћу Креј, а с обзиром на то да глуми обојицу браће, биће интересантно видјети како ће се публика и критика односити према овом глумцу, али и филму који је режирао Брајан Хегеланд.

На листи је и филм "Суфражеткиња" са Мерил Стрип у главној улози, а ријеч је о причи о Емили Панкхерст, која је често организовала протесте у близини Вестминистерске палате, сједишта британског парламента.

И на крају ове сјајне листе филмских остварења је крими-филм Скота Купера "Black Mass" у којем су сјајне роле остварили Џони Деп, Бенедикт Камбербач и Дакота Џонсон.

За неколико мјесеци биће познато како ће номинације заиста изгледати и да ли ће се баш ова филмска остварења наћи на овој престижној листи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана