Легендарни “Др Но” слави 60. рођендан VIDEO

Бранислав Предојевић
Легендарни “Др Но” слави 60. рођендан VIDEO

Давног октобра 1962. године британски тајни агент под шифром 007, са дозволом за убиство, по први пут спасио је свијет од зликовца у филму “Др Но”, купујући своје мјесто у историји седме умјетности и срцима публике широм планете.

Мачо грубијан у добрим одијелима, који пије мартини (промућкан, а не промијешан) и вози све од “астон мартина” преко хеликоптера, подморнице и авиона до свемирског брода, промијенио се од тада много пута и на много начина кроз 25 филмова који чине једну од највећих и најисплативијих франшиза у историји кинематографије. Тог 5. октобра 1962. године, “Др Но”, екранизација књиге британског писца трилера Јана Флеминга, у режији Теренса Јанга, скромно је ушао у биоскопе уз буџет од 1,1 милиона долара, са бившим шкотским бодибилдером Шоном Конеријем, који је био оличење углађеног, али бруталног носиоца британске одлучности.

Прошлог новембра Данијел Крејг посљедњи пут је похарао биоскопске благајне као супершпијун, који је прошао свој врхунац, али спреман да обави једну посљедњу мисију за краљицу и отаџбину. У годинама између, Џејмса Бонда су играли Конери (шест пута), Џорџ Лезенби (једном), Роџер Мур (седам пута), Тимоти Далтон (два пута), Пирс Броснан (четири пута) и Крејг (пет пута).

Свако од њих дао је дјелић себе у комплексни мозаик славног јунака одржавајући га у филмском животу, али и даље Конеријев горштачки груби шарм за многе представља јединог правог Бонда.

Шаке, шарм и памет

За разлику од Бондових каснијих технолошких направа у борби против мегаломанских негативаца, наш јунак у “Др Но” се ослањао на своје шаке, шарм и памет, док је постављао контуре једног од данас најпознатијих филмских карактера у свијести публике. Произведен уз мали буџет, “Др Но” је био финансијски успјех, што је на неки начин створило серијал, иако је филм наишао на мјешовиту критичку реакцију након објављивања, с временом је стекао репутацију једног од најбољих филмова серије а такође је покренуо жанр филмова о тајним агентима који су процвјетали 60-их. Многи аспекти типичног филма о Бонду установљени су у “Др Но”. Филм почиње упознавањем са ликом кроз поглед на цијев пиштоља и високо стилизовану главну секвенцу наслова, а обје је креирао Морис Биндер. Такође је првенац представио иконичну музичку тему Монтија Нормана и насловну поп пјесму као заштитни знак, те једнако иконично појављивање Бонд дјевојке Хани Рајдер у тумачењу Урсуле Андерс и њеног славног изласка из мора. Такође, у овом филму продукцијски дизајнер Кен Адам успоставио је разрађен визуелни стил који је један од обиљежја филмске серије. У првенцу се први пут упознајемо са његовим ликом док сједи у казину преко пута атрактивне жене.

Када она пита 007 за његово име камера се окреће ка Бонду који пали цигарету. Уз харизматични поглед, он изговара легендарне ријечи: “Бонд, Џејмс Бонд.”

Убрзо након тога, у филму 007 добија задатак да одлети на Јамајку и истражи убиство другог агента М16. На крају проналази кинеско-њемачког научника под надимком Др Но, који жели уништити амерички свемирски програм и постићи свјетску доминацију.

- Није питање истока или запада - каже Др. Но, Бонду када га пита, обоје су само тачке компаса, једна глупа као и друга.

У принципу, ова прича је основа свих 25 филмова о Бонду. Било да је негативац Др. Но, Ернест Блофилд, Голдфингер или неки други, сви они имају за циљ једну ствар: свјетску доминацију. Али да би то учинили, морају проћи поред Бонда уз обиље лијепих жена, јурњаве и експлозија. Једноставан, али ефикасни рецепт Бондовог дебија касније је дорађиван и мијењан али колико год се времена око њега промијенила, многе ствари у вези с командантом Бондом (његов службени чин у Краљевској морнарици) су остале исте. Упркос томе што је добио модерније оружје, он и даље маше легендарним “валтером ППК” пиштољем. Иако сваки филм даје Бонду кључеве новог спортског аутомобила, он и даље преферира “астон мартин ДБ5”. Ово поштовање према прошлости просто је дио исконске Флемингове визије Бонда,  у добу у којем би његове вјештине могле бити замијењене технологијом, 007 је реликвија која се снажно држи против токова историје и мора стално да доказује своју вриједност.

Чувар империјалне ватре

На много начина ова посвећеност прошлим данима могла би објаснити Бондову посебну привлачност у Великој Британији. Иако су филмови популарни широм свијета, посебно су успјешни у родној земљи, с тим да су новији филмови оборили све врсте рекорда на благајнама (“Скајфол” је био први који је зарадио више од милијарду долара). Док је Британија одступила од улоге највеће свјетске империје, опкољена проблемима које је сама посијала широм планете, није тешко видјети привлачност одлучног Британца, обученог у најбољу одјећу и врло спретног у вјештини борбе, који путује свијетом да дијели правду под заставом Унион Џека.

Иако је Бонд и данас симбол алфа мачизма, неке ствари ипак су мало другачије у односу на 62. годину, нема вулгарних секси имена за Бонд дјевојке, нема ни цигарета, нити ударања жена, нема колонијалног рјечника, савезници и сарадници су дио свих раса и култура, а сваки предмет који се појављује у филму пажљиво је покривен спонзорским уговорима тешким десетинама милионима долара. У свјетлу пандемије и брзог успона платформи за стриминг као избора за испоруку забаве, филмска индустрија у цјелини налази се на раскрсници. Бонд се може сматрати једном од посљедњих преосталих франшиза брендова које људи хрле у биоскопе да виде. И за разлику од оних других серија, као што су “Ратови звијезда” или “Марвел кинематографски универзум”, Бонд и даље говори о једном човјеку са добро дефинисаном личношћу и има утврђену листу квалитета.

Серијал, који је преживио шест деценија уз 25 снимљених филмова, постао је један од синонима за седму умјетност генерално и сигурно ће наставити свој филмски живот, јер сада је јасно да је осим дијаманта само вјечан и тајни агент, који је прије шест деценија изговорио бесмртне ријечи: Бонд…Џејмс Бонд.

Фотограф из Ваљева Ђорђе Ђоковић освојио је прву награду на конкурсу Националне географије на тему “Људи”. Његова фотографија “Живот са друге стране” показује тренутак када дјевојчица Ромкиња стоји испред излога ресторана у којем је организована прослава дјечјег рођендана и сјетно посматра вршњакињу која пије сок.

Зарада

Према грубим процјенама, више од двије милијарде људи на планети купило је улазницу за биоскоп или посудило видео/ДВД , како би гледало неку Бонд авантуру, а више од 65 одсто свих који су погледали неки филм, макар један пут је гледало првенац “Др Но”. Генерално сага о Џејмсу Бонду финансијски је један од најуспјешнијих у историји, са укупном зарадом која прелази осам милијарди долара. Требало би поменути да је “Др Но” скупио данас скромних 59 милиона долара. Наравно, ако се узме у обзир инфлација, те приход од маркетиншких права, ове су цифре вишеструко веће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана