Кустурица: Моника Белучи је добар лик

Вечерње новости
Кустурица: Моника Белучи је добар лик

Пријепоље - Бор, дрво запис, стар више 400 година, симбол је пријепољског села Камена Гора, уз саму српско-црногорску границу, преносе “Вечерње новости”.

Већ два дана је стожер око кога се окупља бројна екипа филма у настајању филма “Љубав И рат” Емира Кустурице.

- Оваквог бора нема до Африке. Иако стар, предивно изгледа. Његова шупљина омогућава да се нас двоје у њему сакријемо - објашњава Кустурица филмску сцену у којој ће са главном јунакињом, италијанском дивом Моником Белучи, утећи од потјере. Од неприатеља ће их ту заштити рој пчела.

Послије Требиња и Зеленгоре, екипа филма о љубави и рату, слојевитој причи из три дијела о библијским темама, стигла је на гору на камену, на висини од 1.200 метара.

Камере и актери се ускоро селе у Мокру Гору, па у околину Требиња.

На питање “Новости” до када ће трајати снимање, редитељ и тумач улоге монаха Косте одговара:

- Ако Бог да, снимаћемо све док не буде добар! До маја идуће године...Први пут ће бити приказан у Кану, а у биоскопе ће стићи на јесен – рекао је он.

О избору партнерке, са којом пред камерама бјежи пред ратним вихором и послије чије погибије облачи монашку одору, Кустурица казује:

- Приватна привлачност је, заправо, једна људска карактеристика коју ја покушавам да добијем. Моника је за потребе овог снимања научила да говори српски језик, јер је њен лик напола Српкиња, а напола Италијанка. Тако да је она у филму као личност и као неко ко умије да глуми, али прије свега као добар лик – рекао је он.

Камере настављају да “зује”, али и пчеле.

Читав рој кидише на војника под пуном ратном опремом, који покушава да претражи шупљину великог бора.

Од напасти га спасавају двојица компањона, па се пред жаокама наљућених инсеката дају у бијег преко бријега.

За њима трче камермани и дио екипе, док су остали и бројни знатижељници на пристојном растојању.

Док статисти-војнику, што га је ујела пчела под стољетним гранама бора, љекарка покушава да да ињекцију, а он одбија, правдајући се да је као припадник специјалне јединице - примио серум за цијелу годину.

Нестрпљив је Михаило Кијановић, унук пчелара Слободана, чије су “крилате апотекарке” биле статисти.

“Да ли ће деда скоро? Невреме ће, ено од Дурмитора, омлатиће нам град жито, а сваки час би требало да стигне комбајн!”
Муње и громови пожурују екипу.

Моника Белучи, нажалост многих горштака, али и Пријепољаца, који су дошли да виде свјетску звијезду, одлази хеликоптером за Мећавник.
Који час раније је, као и Кустурица, примила дарове представника општине - слику Белог анђела из средњовијековне Милешеве и ракију “огњена” - од малине, дуње и медовачу.

Уз захвалност на даровима, осмијехом је сломила строге организаторе који су забранили снимање и разгалила срца присутних, рекавши на енглеском: “Хоћете ли да се сликате?”.

Миленко Цвијовић, на чијем имању је стари бор, али и стационирана силна филмска техника, присјећа се деде Вуколе, који је служио војску кад је у априлу 1941. почео рат, а умро у 90. години и мало се шали на његов рачун: - Е, да деда изјутра озго из кућера или брвнаре види ова возила, шаторе и шлемове - повикао би: “Ђецо, да ово нису опет дошле Швабе?” У пртишту би загребао уз брдо, према пећини и скривеној танџари у гори.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана