Култни ноар класик “Анђеоско лице” добија ново 4К HD издање

Бранислав Предојевић
Култни ноар класик “Анђеоско лице” добија ново 4К HD издање

ЛОС АНЂЕЛЕС - Култни класик криминалистичког жанра “Анђеоско лице” добиће ново, рестаурисано издање у 4К ХД верзији у склопу рођенданске колекције 100 година студија “Ворнер брадерс”.

Ова интензивна фројдовска мелодрама чувеног режисера Ота Преминџера једно је од заборављених ремек-дјела филм ноара у којем Џин Симонс игра ултимативну фаталну жену, богату дјевојку Дијану која заводи свог шофера Френка (Роберт Мичам).

Филм који је у биоскопе стигао 1953. године узнемирујуће је истраживање терора сексуалности, чији су ликови и радња изузетно стилизовани, али им Преминџерова мајсторска режија, врхунска глума и раскошна камера даје застрашујуће јединство водећи филм у једно од најодважнијих финала у историји седме умјетности. Сценарио је писао чувени сценариста Френк Нуџент (више од 20 сценарија, од чега 11 за Џона Форда), а уз помоћ писца Оскара Миларда написао је комплексан, фродјовским алузијама проткан заплет, али који у крајњем скору доноси суштински лајтмотив ноара о фаталној жени и наивним мушкарцима уплетеним у игру страсти и моћи.

Дијана је кћерка богатог Чарлса Трејмејна (Херберт Маршал). Она има анђеоски изглед који маскира  њену необуздану психотичну личност која неће дозволити да ишта стане на пут њеној срећи. Када њена омражена маћеха Катарина (Барбара О'Нил) пријети да ће јој одузети оца, Дијана покушава убити своју маћеху, чинећи да то изгледа као цурење гаса. Покушај не успијева, али она упознаје возача хитне помоћи Френка (Роберт Мичам), у којег се заљубљује, а на крају је на њен захтјев ангажован као породични шофер. Она краде Френка од његове драге Мери и присиљава га да постане подршка, али и несвјестан саучесник у успјешној завјери богате маћехе. Када је убијена, то је, нажалост, са оцем у намјештеној аутомобилској несрећи. Слиједи суђење с Френком и Дијаном као оптуженима. Они су на крају ослобођени, али Френк убрзо укори Дијану и када она коначно схвати да га никада неће моћи задржати, одлучује да га казни као и свакога ко јој брани да дође до онога што жели...

Филм је означио запањујући преокрет за глумицу Џин Симонс, која је иначе била изабрана због свог невиног изгледа и шармантне природе, али је дала фасцинантну ролу хладнокрвног психопате, скоро једнаку са ролом Роберта Мичама у филму “Рт страха”. Филм је продуцирао једнако легендарни милионер, авијатичар и плејбој Хауард Хјуз, који је током снимања наводно малтретирао глумицу, којом је био опсједнут, док је Мичам стао на њену страну уз тежак сукоб са режисером. На крају је Симонсова морала судским путем раскидати уговор са Хјузовом компанијом РКО, али рола у овом филму остала је један од врхунаца њене каријере. Чувени британски критичар Дејвид Томсон је чак написао да је Џин снимила само један филм - “Анђеоско лице”.

Сада би се о њој могло говорити са страхопоштовањем које се исказивало Луис Брукс.

Прве критике филма су биле неповољне, али врло брзо је почео добијати статус једног од драгуља крими-филма уз бројне похвале од стране струке. Репутација “Анђеоског лица” константно је расла током деценија, лик Дијане Трејмејн је постао прототип феме фатале психопате, а сам филм постао је заслужени класик ноар жанра.

Пакет

Нови пакет, осим нове слике у 4К HD верзији и новог микса звука, доноси и бројне посластице за љубитеље филма.

Ту је коментар Едија Мулера који говори о “Анђеоском лицу”, које је оцијењено једним од 10 најбољих филмова звучне ере по избору режисера Жан-Лика Годара, о почетној култној сцени између Френка и Дијане, Мичамовом шамарању Преминџера због бројних понављана сцене шамарања Симонсове у филму и друге анегдоте о свађи између звијезде, продуцента и режисера. Ту се бројни други додаци попут фотографија, интервјуа, постера, избачених сцена и других поклона за фанове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана