Култни кримић “Права романса” слави 30 година: Филмофил и плавуша сами против свих

Бранислав Предојевић
Култни кримић “Права романса” слави 30 година: Филмофил и плавуша сами против свих

ЛОС АНЂЕЛЕС - Прије тачно 30 година филм “Права романса”, у режији Тонија Скота и по сценарију тада непознатог Квентина Тарантина, стигао је у биоскопе гдје је неславно пропао, али је истовремено ударио темеље за стицање статуса култног крими класика.

Прича за “Праву романсу” била је први Тарантинов сценарио, који је тада био непознат у шоубизнису и радио је као продавац у видео-клубу, заједно са Роџером Ејверијем. Године 1987. године овај тандем је написао недовршени сценарио од 80 страница који ће постати основа за филм. Без обзира на извор инспирације, Тарантино је успио да прода свој сценарио за 50.000 долара, што је минимални минимум дозвољен према смјерницама “WGA” и финансира продукцију свог филма “Улични пси” 1992. године, што је дословно промијенило лице филма у деведесетим и покренуло једну од највећих каријера у историји кинематографије.

Прича прати Кларенса (Кристијан Слејтер), усамљеника опсједнутог Елвисом у Детроиту и Алабаму (Патриша Аркет), новопечену проститутку, која налети на њега у биоскопу као поклон за рођендан и њихову изненадну вртоглаву љубавну везу. У бјекству од њеног макроа двоје љубавника случајно узимају кофер пун кокаина и од њежне романсе то постаје брутални филм о гангстерима, потјери, надама и сновима, уз прекрасну музику Ханса Зимера. Наслов и радња филма били су филмофилска референца на жанровске стрипове из прошлости који су продавали романтичне приче након Другог свјетског рата у јефтином формату обогаћено бројим посветама филмовима које су сценаристи вољели.

Филм је требало да режира Вилијам Лустиг, али је на крају причу добио чувени Тони Скот ( “Топ Ган”, “Посљедњи скаут”, “Човјек у ватри”…), који је измијенио неке линије оригиналних сценарија, а једна од промјена које је Скот захтијевао била је да Тарантино неконвенционалну нелинеарну нарацију свог сценарија преобликује у једноставнију линеарну коју би публика лакше разумјела и пратила.

Тарантино се, међутим, успротивио Скотовој одлуци да промијени крај приче, али је редитељ био непоколебљив јер је био очаран наступом Кристијана Слејтера и Патрише Аркет.

- Током читања сценарија, заљубио сам у ова два лика и нисам желио да их видим како умиру по цијену рата са њиховим писцем - рекао је Скот.

Са друге стране Скотов углед је био заслужан да је филм окупио прави глумачки крем ​​Холивуда гдје су, уз Слејтера и Аркетову, поставу чинили тешкаши попут Кристофера Вокена, Герија Олдмена и Дениса Хупера или будућих звијезда попут Семјуел Џексона, Вала Килмера, Тома Сејзмора, Бреда Пита, Џејмса Гандолфинија и других.

Са својом звјезданом глумачком поставом и снажним продукцијским вриједностима филм је коштао само 12,5 милиона долара, али му солидне критике нису помогле па је на крају зарадио само тричавих 12,6 милиона долара у биоскопима. Ипак, “Права романса” је један од оних филмова који сваким новим гледањем постају бољи па је романтична криминалистичка драм, током година, путем видео и телевизијске дистрибуције, створила култни статус код публике.

“Права романса” данас важи за један од најбољих филмова деведесетих који приказује судар стилских рукописа два јединствена умјетника, покојног Тонија Скота и Квентина Тарантина.

Критика

На  страници “Ротен томејтос” филм има оцјену одобравања од 93 одсто са просјечном оцјеном од 7,60/ на основу 60 рецензија. Чувени критичар Роџер Еберт је филму дао позитивну рецензију напоменувши да су енергија и стил филма узбудљиви, те да је споредна глумачка екипа одлична, док је Џенет Маслин из “Њујорк тајмса” написала да је филм живахан, језив, радосно аморални филм улице у маестралној режији Тонија Скота и којим доминира мачизам Тарантина, који ће сигурно увриједити велики сегмент филмске популације.  Магазин “Емпајр” је 2017. године “Праву романсу” прогласио 83. најбољим филмом свих времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана