Култни класик “Серпико” слави пола вијека новом верзијом филма VIDEO

Бранислав Предојевић
Култни класик “Серпико” слави пола вијека новом верзијом филма VIDEO

ЊУЈОРК - Пола вијека филма “Серпико”, режисера Синдија Ламета, биће прослављено повратком овог славног остварења у новом руху.

Наиме, у сусрет прослави 50. годишњице филма компанија “Кино Лорбер” најавила је да ће објавити 4К блу-реј издање филма.

Нова верзија, која би на тржиште требало да стигне почетком сљедеће године, када се слави пола вијека од премијере, стиже у потпуно дигитализованом издању са оригиналне филмске траке. Наравно, уз нови квалитет звука и слике у врхунској 4К ХД верзији, која у потпуности враћа оригиналне боје класика који пола вијека чврсто чува култни статус код публике и критике.

Филм је заснован на књизи новинара Питера Маса, по којој је сценариста Валдо Салт почео да пише сценарио са режисером Ламетом, док је други сценариста Норман Векслер написао дијалоге.

Насловни протагониста Серпико, којег тумачи Ал Паћино,  стварни је њујоршки полицајац који је неколико година раније први пут јавност упозорио на широко распрострањену корупцију унутар градске полиције, чиме је изазвао бијес колега и ставио мету на себе. Распао му се приватни живот, а након рањавања колеге нису хтјеле да му притекну у помоћ, да би након свједочења пред Кнаповом комисијом за корупцију био одликован медаљом части и пензионисан, те се касније одселио у Европу. Паћино је маестрално ушао у лик човјека који је због правде и закона све у животу ставио на коцку и никад се није поколебао због тога.

Филм је изазвао велику пажњу дијелом због актуелне теме везане за тадашњи нагли пораст криминала у америчким градовима, али и индивидуалног јунака чији су ставови одговарали либералном расположењу тадашње млађе публике, те је имао изузетну гледаност.

Снимљен уз скромни буџет од два милиона долара, зарадио је више од 30 милиона долара, уз подијељене критике у доба изласка, али је временом постао класик криминалистичког жанра, уз једногласне похвале за глуму, режији и увјерљивост у приказу корупције унутар полицијског апарата.

На агрегатору рецензија “Метакритик” филм је добио оцјену 87 од 100, док га је “Ротен томејтос” оцијенио високим процентом од 91 одсто, на основу критика четрдесет четири критичара. Паћино се њиме потврдио као велика звијезда, а Ламет, који ће се темом корупције у њујоршкој полицији бавити у низу својих каснијих филмова, стекао је бројне похвале за режију и потврдио свој статус холивудског великана.

Наравно, рођенданско издање филма стиже уз бројне бонусе, попут избачених сцена, разговора са члановима екипе и сличним поклонима за публику.

Реалност

Стварни Френк Серпико желио је да буде присутан на снимању филма заснованог на његовом животу. Испрва му је то допуштено, али је на крају удаљен јер се редитељ Ламет љутио због ометања глумаца. Прича је снимљена на улицама Њујорка, а коришћен је и Серпиков бивши стан у улици Минета због аутентичности. Након изласка филма Серпико није био претјерано задовољан како је приказан у њему, али је остао у добрим односима са Паћином и остатком екипе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана