Култни хорор “Зли мртваци” слави 40 година новим издањем: Колиба, демони и једна тестера за вјечну славу

Бранислав Предојевић
Култни хорор “Зли мртваци” слави 40 година новим издањем: Колиба, демони и једна тестера за вјечну славу

Специјално луксузно бокс-сет издање култног хорора “The Evil Deads”, код нас преведеног као “Зли мртваци”, режисера Сема Рејмија, ускоро стиже пред публику поводом 40 година од изласка оригиналног филма.

Класик који је промијенио схватање хорор филма и створио читав један поджанр страве и ужаса, познат као “колиба у шуми хорор”, оригинално је изашао у октобру 1981. године. Деценијама касније ова скромна нискобуџетна хорор одисеја остаје језиво шармантна, рађајући не само сопствени мултимедијални универзум већ и сопствени жанр. Штавише, његова истрајност, сналажљиве технике и огроман успјех отворили су пут модерном инди хорору, мотивишући безброј других режисера да развију карактеристичне филмске обрасце.

Истина, филмови као што су “Завијање” (1963), “Ноћ живих мртваца” (1968) и “Тексашки масакр моторном тестером” (1974), већ су груписали несрећне протагонисте на изолованим локацијама како би се одбранили од зла. Исто тако, филмски ствараоци као што су Лучио Фулчи, Марио Бава и Хершел Гордон Луис у својим дјелима већ су помјерили границе језивих убистава и прекомјерне крви. Ипак, Рејмијев суманути “уради сам” приступ, у комбинацији са смјелом камером, шокантним специјалним ефектима, експлозивном атмосфером демонског окружења у колиби и једном моторном тестером, омогућио је филму да се издигне изнад својих једнако јефтиних конкурената. Рејми, извршни продуцент Роберт Таперт и главни глумац Брус Кембел, уз скроман буџет од 375.000 долара, ангажовали су глумицу Елен Сандвајс и умјетника шминке Тома Саливана.

Првобитно назван “Књига мртвих” (као посвета на “Некрономикон” чувеног писца  Х. П. Лавкрафта), под новим именом “Зли мртваци” проширио је концепт “колиба у шуми” на много начина. Усредсређујући се на неколико несрећних студената који су подлегли опсједнутости демонима, његова узнемирујућа аудио палета, ефектан покољ и маштовита режија, били су толико забавни, самоувјерени и освјежавајући да га је Стивен Кинг оцијенио као “најсвирепији и најоригиналнији хорор  године”. Овако запажено признање помогло му је да добије међународну дистрибуцију, укључујући истовремено објављивање у биоскопима и на ВХС-у у САД.

“Зли мртваци” су били популарни међу критичарима и повременим гледаоцима у то вријеме, зарадивши око 29,4 милиона долара широм свијета. Практично све у вези са филмом, укључујући његову љупку неискусну глуму, дјелује застрашујуће и иновативно. Саливанова сјајна употреба стоп-мотион анимације, узнемирујућих контактних сочива и великих количина распадајућих тијела и крви (насталих комбиновањем боја за храну, кукурузног сирупа и кафе) и даље ради савршен посао. Комбинујте све то заиста застрашујућим дизајном звука и добићете инвентивни жанровски класик који је заслужио да створи неколико директних наставака.

И то је управо оно што је Рејми урадио, почевши од филма “Зли мртваци 2” из 1987. године. Дијелом наставак и дијелом римејк, наставио је ствари наративно и структурално. Уз то, такође је укључио сложеније сцене, док је у потпуности прихватио комичне елементе, које је оригинал наговијестио, док је пет година касније филм “Army off Darkness” спровео Рејмијев оригинални средњовјековни план. Кембелов Еш Вилијамс коначно је закључио сагу одличном ТВ-серијом “Еш против злих мртваца”, која је трајала три сезоне између 2015 -18.

Оригинални “Зли мртваци” су постали још омиљенији од свог објављивања, стварајући један од највећих модерних хорор брендова, истовремено утичући на стварање и режију безброј филмова других жанрова. Пружајући и данас, како је пророчански маркетинг најавио прије 40 година: “Врхунско искуство у исцрпљујућем терору”!

Франшиза

У међувремену се франшиза упустила у друге облике поп културе, укључујући мноштво видео-игара, десетине стрипова (у којима се Еш сусреће са Џејсоном Вурхизом, Фредијем Кругером, Марвеловим суперхеројима, па чак и Бараком Обамом) и званични мјузикл.

Франшиза је оставила трага и на ширем спектру Холивуда и без ње не бисмо имали драгуље као што су: “Shaun of the Dead”, “Dead Alive”, “Cabin in the Woods”, “Cabin Fever”, “Tucker and Dale vs. Evil” и бројних других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана