Култни филм “Стари момак” поново у биоскопима: Освета најбоља кад је хладна

Бранислав Предојевић
Култни филм “Стари момак” поново у биоскопима: Освета најбоља кад је хладна

БАЊАЛУКА - Читавих двадесет година након што је премијерно приказан у Јужној Кореји и 19 година након што му је жири у Кану на челу са Квентином Тарантином додијелио главну награду, култни филм “Стари момак”, режисера Парка Чан-вука, вратио се у биоскопе путем нове 4К рестаурације.

Брутална филмска медитација о циљевима и ограничењима освете испуњена бравурозним визуелним моментима, попут чувене борбе чекићем, уз врхунску глуму цијеле екипе, дочекана је хвалоспјевом критике и публике 2003. године. Његова добра репутација стално је расла у протекле двије деценије уз бројне сљедбенике и имитаторе. Ремастер оригиналних трака водио је сам режисер, који каже да је задовољан како је његов осветнички филм остарио и поред свих ограничења која је имао током снимања прије двије деценије.

- Желио сам да створим надреалистичку слику, али нисам могао због буџета. Да сам тада знао да ће филм бити успјешан, уложио бих више новца и направио филм који сам желио. Први пут када сам га гледао, у Кану, био сам са стварном публиком и био сам забринут како реагују, тако да нисам био фокусиран на филм. Трећи пут када сам га гледао, за процес ремастеринга, морао сам да се фокусирам на техничке проблеме, тако да ни тог пута нисам могао да уживам у самом филму. Једини пут када сам могао да уживам ​​гледајући филм било је прије 10 година, на 10. годишњицу - рекао је Чан-вук.

Лабава адаптација истоимене јапанске манге, филм прати причу о Ох Де-су (Чои Мин-сик), који је 15 година затворен у ћелији која личи на хотелску собу, а да не зна идентитет свог отмичара нити мотиве његовог отмичара. Када је коначно пуштен, Де-су се још налази заробљен у мрежи завјере и насиља. Његова властита потрага за осветом постаје повезана с романтиком када се заљубљује у атрактивну младу суши куварицу Ми-до (Канг Хје Јанг), али испоставиће се да освета има много лица. Сам Парк каже да га је нови поглед поводом 20. годишњице подсјетио на његову сулуду смјелост  у тренутку формирања његове каријере.

- Када ми је продуцент понудио оригиналну мангу, крај ми се није допао. Није било приче о инцесту, а мотивација негативца је била потпуно другачија. Ипак сам на крају потписао уговор, што је гледајући уназад била врло непромишљена одлука, јер нисам имао план како да промијеним крај. Драго ми је да сам на крају дошао до добре идеје како да га промијеним, али да нисам, био би то велики проблем. То је одлука коју не бих донио ових дана - рекао је Парк.

Филм је након успјеха на фестивалу у Кану добио одличан пролаз на западу уз солидан успјех у биоскопу зарадивши укупно 16 милиона долара, што је за јужнокорејски филм тада био сјајан резултат.  Чувени филмски критичар Роџер Еберт изјавио је да је моћан филм не због онога што приказује, већ због дубине људског срца које разголићује, док је Питер Бредшо дао филму 5 од 5 звјездица описујући га као дјело које стално држи оштрицу хладног челика на грлу гледаоца.

Трилогија

Филм “Стари момак” је други дио Паркове ”Осветничке трилогије”, претходни филм је ”Симпатије за господина Освету” (2002), а слиједи га ”Госпођа Освета” (2005). Снимљена су два римејка, један неауторизовани на хинди језику 2006, а други је био америчка верзија из 2013. године у режији Спајка Лија са Џошом Бролином у главној роли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана