Култни филм Ридлија Скота добија наставак

Приредила: Александра Глишић
Култни филм Ридлија Скота добија наставак

Лос Анђелес - Љубитеље филмова Ридлија Скота одушевила је вијест да ће његово култно остварење "Blade Runner" из 1982. добити наставак.

Компанија "Alcon Entertainment" припрема дугоочекивани расплет, а у оригиналном филму главне улоге тумаче Харисон Форд, Шон Јанг, Рутгер Хауер и Дерил Хана. Скотов филм заснован је на роману "Сањају ли андроиди електричне овце" чувеног писца научне фантастике Филипа К. Дика. Нови филм ће режирати Денис Вилнев ("Enemy", "Sicario", "Arrival"), а премијера је заказана за 6. октобар 2017. године.

Прича наставка одвија се неколико деценија послије радње оригинала, а глумачку екипу, којој се придружио Џаред Лето, чине Рајан Гослинг, Харисон Форд, Робин Рајт и Ана де Армас. Публика има прилику да Лета овог љета гледа у остварењу "Одред отписаних".

Пошто је годину провео на адаптацији научнофантастичног романа, Скот је био ангажован за режију филмске верзије Диковог романа.

Са Харисоном Фордом у главној улози и са хваљеним саундтреком "Blade Runner" је био комерцијални промашај кад је објављен у биоскопима 1982, па је убрзо повучен из дистрибуције, али ипак је стекао култни статус кроз приказивања на телевизији и објављивања на видео-форматима.

"Ворнер брадерс" је користио Скотове биљешке како би 1991. створио редитељеву верзију у којој су уклоњени снимљени гласови и промијењен крај. Критичари данас ово остварење сматрају једним од најважнијих научнофантастичних филмова 20. вијека.

Скот је лично надгледао дигиталну рестаурацију "Blade Runnerа" и одобрио завршну верзију, која је објављена у биоскопима у Лос Анђелесу и Њујорку 5. октобра 2007. године. Интересантно је да славни редитељ за ово остварење каже да је то његов "најдовршенији и најличнији филм".

Харисон Форд

Глумци који су радили са Ридлијем Скотом често су истицали да више пажње посвећује сетовима или редослиједу кадрова него њима самима. Такве критике дошле су од Харисона Форда који је приговорио да је његов однос са Скотом оставио пуно празнина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана