Култни филм слави 60. рођендан: Моменат када су “Битлси” постали звијезде биоскопа

Рајко Вуковић
Foto: Архива

ЛИВЕРПУЛ - Прије тачно 60 година премијерно је приказан филмски првенац бенда “Битлси”, култно остварење “Ноћ након тешког дана”, који је означио нову фазу “битлманије” широм планете.

Премијера је темпирана на њеном врхунцу у Америци, да би био додатно капитализован успјех и привучена публика изван кругова љубитеља музике. Филм је режирао Ричард Лестер, док су главне улоге тумачили сами чланови групе: Џон Ленон, Пол Макартни, Џорџ Харисон и Ринго Стар, уз гостовање професионалних глумаца и фанова бенда. 

Приказује 36 хаотичних сати живота чланова групе док се припремају за телевизијски естрадни наступ, у моменту када је популарност бенда достигла вртоглаве висине хистерије, што се све одразило на радњу филма. 

“Битлсе” јуре хорде обожавалаца, путују возом, појављују се на ТВ-у, бјеже од полиције и свирају на телевизијском концерту пред вриштећим фановима “Битлса” из стварног живота и све то и још много тога нуди ова музичка осамдесетминутна комедија.

Алун Овен је изабран за сценаристу јер су чланови групе били упознати са његовим пређашњим радом и са његовом телевизијском представом “Нема трамваја до улице Лиме”. Један од креативних мотора групе Пол Макартни једном приликом је прокоментарисао да је Алун Овен добри дух овог филма.

- Овен се интензивно дружио с нама и пазио да нам стави сваку ријеч у уста, коју смо изговарали прије снимања и мислим да је урадио врло добар посао са тим - рекао је Макартни. 

Написао је сценарио са становишта да су “Битлси” постали заробљеници сопствене славе, а њихов распоред наступа и снимања постао је прилично кажњавајући за све чланове групе, што је режисер Лестер искористио да направи једну врсту филма потјере са комичним елементима.

- Генерални циљ филма је био да представи оно што је очигледно постало друштвени феномен у овој земљи. Анархија је прејака ријеч, али квалитет самопоуздања којим су “Битлси” одисали у смислу да могу да се облаче онако како су вољели, причају како су хтјели, разговарају с краљицом како су хтјели, разговарају с људима у возу како су хтјели... У друштву које је још било засновано на привилегијама, кроз школовање, по нагласку, по одијевању, они си били први људи који су ово напали... Рекли су: “Ако желиш нешто, можеш то да учиниш” - рекао је Лестер.

Ово филмско ремек-дјело је урађено под режијском палицом Ричарда Лестера, у том моменту једног од најтраженијих режисера епохе. Филм је био финансијски и критички успјешан те је био номинован за двије награде “Оскар”, укључујући и најбољи оригинални сценарио. 

Данас се сматра једним од најутицајнијих музичких филмова, уопште, надахњујући будућу хит телевизијску емисију групе “Манкис”, као и видео-спотове те разне друге нискобуџетне музичке филмове, у којима глуме многе британске поп групе. 

Као и код већине представника популарне културе из прошлости, хумор у “Ноћи након тешког дана” не стоји увијек онако какав је био 1964. године, али ипак постоје тренуци који изгледају изненађујуће модерни у својој иронији као жилет сецирајући дух времена. 

Конкретно, ливерпулски хумор и хаотична енергија бенда су у бриљантном контрасту с ликовима из више класе из филма. Комично, претјерано анксиозни ТВ режисер у роли глумца Виктора Спинетија, који стално протестује због бунтовности, наглашава промјену која је дефинисала еру коју су “Битлси” представљали.

Британски филмски институт га је 1999. године прогласио 88. највећим британским филмом 20. вијека, а 2022. године чувена компанија “Критерион” објавила је рестаурацију филма у високој резолуцији, тако да се данас “Ноћ након тешког дана” може видјети у свој својој оригиналној црно-бијелој визији и младалачкој енергији, хватајући неуништиву визију најпопуларнијег бенда свог доба.

Албум

Пред премијеру филма објављен је и истоимени трећи албум “Битлса”, чију је А страну чинио соундтрек пјесама из филма.

За разлику од прва два албума, свих 13 пјесама дјело су чланова групе, од чега је 12 написао тандем Макартни - Ленон, док је једна дјело Џорџа Харисона. Албум је на много нивоа био одмак од првобитног звука групе, са више експеримента, употребе других инструмента и огромним утицајем на рок сцену тог времена. Изњедрио је четири сингла и постао бестселер на топ-листама широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана