Култни филм “Амбис” у специјалном издању сљедеће године

Бранислав Предојевић
Култни филм “Амбис” у специјалном издању сљедеће године

ЛОС АНЂЕЛЕС - Дугоочекивано специјално 4К ултра ХД Блу-реј издање култног филма “Амбис” биће објављено у физичком издању 12. марта 2024. године, док је дигитална верзија постала доступна за стриминг 12. децембра ове године.

У питању је научнофантастична подводна авантура из 1989. године, која садржи револуционарне специјалне ефекте и која је освојила “Оскара” 1990. за најбоље визуелне ефекте, али за разлику од осталих Камеронових филмова није постала хит у биоскопима, већ је у сљедећим годинама постала култ и код критике и код публике. Наиме филм је имао огромне трошкове снимања, највише због режисеровог перфекционизма, што је уз бројне сукобе Камерона и студија у бези са дужином филма (140 минута), на крају довело до слабијег пријема филма и зараде од 90 милиона долара уз буџет од 50 милиона. Са ове дистанце гледано то је био први рад који је истакнуо Камеренову љубав и опсједнутост океанима и водом, која ће се потом пренијети кроз његов каснији рад на “Титанику” ,”Аватару” и његовим документарцима о дубинама океана.

Радња филма одвија се у дубинама океана, а врти се око групе подводних бушача нафте, које је ангажовала америчка морнарица у спасилачку мисију потонуле нуклеарне подморнице. Прича се одвија док тим наилази на скривену и високонапредну ванземаљску врсту која вреба испод океанских дубина, док нуклеарна тензија између САД и Русије у вези са подморницом расте, уз позадинску љубавну причу између шефа нафташа Вирџила Бада Бригмена (Еда Харис) и његове бивше супруге научнице Линдзи Бригмен (Мери Елизабет Мастројано).

Камерон је комбинујући научну фантастику, акциони трилер и мелодраму снимио напет и задивљујући клаустрофобични трилер, са занимљивом екипом ликова, који је по много чему био испред свог времена.

Данас филм на сајту “Ротен томатос” има оцјену одобравања од 88 одсто на основу 52 рецензије и просјечну оцјену од 7,3, уз култни статус код публике. Камерон је током 1993. године објавио своју режисерску верзију дужу 35 минута, која је пружила далеко заокруженију причу, али се, уз неколико ВХС и ДВД издања, на ремастеризовану верзију оригиналног филма чекало више од три деценије. Сам аутор је најавио да ће овај пакет бити дефинитивна боља верзија и у великој мјери најближе његовим идејама.

- Ако нисте раније гледали филм, ово је прави начин да га доживите, а ако јесте, гледаћете филм који сам заправо намјеравао снимити, са неким великим изненађењима која нису виђена у првобитно објављеном филму - рекао је Камерон. У обје верзије специјалног издања бокс-сет ће имати неколико нових посебних карактеристика и пренијети све старије од претходног ДВД издања филма из 2000. године.

Издање такође укључују ​​ремастеризовани Блу-реј диск, што ће означити службени деби филма у том формату.

Адаптације

Амерички писац научне фантастике Орсон Скот Јард ангажован је да напише романизацију филма на основу сценарија и разговора са Камероном. Написао је позадинске приче за Бада, Линдзи и Кофија, као средство не само да помогне глумцима да дефинишу своје улоге, већ и да оправда неке од њихових понашања и манира у филму. Кард је такође описао ванземаљце као колонизаторску врсту која је преференцијално тражила дубоководне свјетове под високим притиском да би изградила своје бродове док су путовали даље у галаксију Филм је имао и стрип адаптацију урађену од стране студија “Dark Hors” те видео-игру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана