Култна серија “Фарго” враћа се новом сезоном: Мирна домаћица, опасни шериф и крвава потјера

Бранислав Предојевић
Култна серија “Фарго” враћа се новом сезоном: Мирна домаћица, опасни шериф и крвава потјера

ЛОС АНЂЕЛЕС - Вишеструко награђивана телевизијска серија “Фарго”вратиће се са петом сезоном 21. новембра ове године са 10 нових епизода.

Након излета у Канзас у четвртој сезони, радња ће се поново одвијати 2019. године у америчким савезним државама Минесота и Сјеверна Дакота, што је најмодернија прича у историји серијала. Наиме “Фаргова” дебитантска сезона била је радњом смјештена у 2006. годину, друга се вратила у 1979., трећа је скочила напријед у 2010., а четврта се догодила 1950. године.

Прича пете сезоне прати Дороти Дот Лајон (Џуно Темпл), наизглед обичну домаћицу, која ће након низа необичних догађаја доћи у фокус полиције и бити поново увучена у живот за који је мислила да је оставила иза себе. Њу ће тражити шериф Рој Тилман (Џон Хам) који верује да је он закон и изнад закона, уз помоћ свог амбициозног сина Гејтора (Џо Кири) и помоћника Олеа Манча (Сем Спруел) описаног као мистериозни луталица тајанственог поријекла. Дотин муж Вејн (Дејвид Рајсдал) ће помоћ затражити од мајке Лорејн Лајон (Џенифер Џејсон Ли), која је извршна директорка највеће агенције са утјеривање дугова у земљи. Када Дотино понашање привуче пажњу и других полицајаца, Лорејн ће упослити друге своје помоћнике да помогну њеној снахи, која је ипак сналажљивија и опаснија него што дјелује на први поглед.

Иза серије поново стоји мултиталентовани и вишеструко награђивани сценариста и редитељ Ноа Холи, а серија је за сада добила шест награда “Еми”. Холи је потврдио пету сезону врло брзо након емитовања четврте сезоне, уз напомену да ће нова сезона имати нешто наглашенији комичарски тон.

- Опасност је увијек у томе што ћеш остати на плесу мало предуго. Тако да морам пуно тога убацити у своју главу и заиста се побринути да буде вриједно претходне четири сезоне. Увијек треба пронаћи баланс између драматичности и комичности, а ово је комичнији крај спектра. Стварно ми се свиђа - рекао је Холи.

У протекле четири сезоне “Фарго” је заузео јединствено мјесто у ТВ пејзажу, као једна од најпрестижнијих телевизијских серија данашњице и као сурова пародија на најцјењеније моменте у историји кинематографије. Црнохуморна драма, коју је креирао Холи, увијек је имала нијансиране, пажљиво скициране, морално двосмислене протагонисте заједно са зликовцима који су изгледали као да су побјегли из неког филма Дејвида Линча уз откачену атмосферу и прекрасне пејзаже Средњег запада.

Историјат

Серија је инспирисана истоименим филмом из 1996. године који су написали и режирали браћа Џоел и Итан Коен, а одвија се унутар истог измишљеног универзума.

Коенови су били импресионирани сценаријем Ное Холија и пристали су да буду именовани за извршне продуценте. Прва сезона је премијерно приказана 15. априла 2014. на каналу “ФЏ”, при чему је свака сезона смјештена у другу еру и локацију, с другом причом и углавном новим ликовима и глумцима, иако има мањих преклапања. Свака сезона је под великим утицајем разних филмова браће Коен и садржи бројне референце на њих.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана