“Круговима” прва награда за сценарио

Мирна Пијетловић
“Круговима” прва награда за сценарио

Врњачка Бања - Сценарио за остварење “Кругови” Срђана Кољевића и Мелине Пота-Кољевић, а у режији Срдана Голубовића, најбоља је филмска прича одлуком жирија 37. фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

Додјелом награда најбољима у суботу увече спуштена је завјеса овогодишњег издања фестивала, који је свим љубитељима српског филма омогућио богат програм током фестивалских дана.

- Изузетно ми је драго што су ”Кругови” веома добро прихваћени и схваћени, не само од српске, него и од публике широм света - рекао је Срђан Кољевић.

Како је изјавила Мелина Кољевић, порука остварења је да је чинити добро једини смисао живота.

Према мишљењу жирија, који су чинили Желимир Жилник, Милош Јевтић и Борислав Анђелић, прича филма је инспирисана стварним трагичним догађајем из 90-их година прошлог вијека, а прецизном драматуршком поставком је успјешно евоцирана ирационална троталасна мржња оног времена, чије посљедице трају до данашњег дана.

Друга награда додијељена је за сценарио филма “С/Кидање” сценаристима Неди Радуловић, Биљани Максић и Кости Ђорђевићу.

Хаџи Александар Ђуровић добитник је треће награде за сценарио за остварење ”Љубав долази касније”.

Сценаристи филма “С/Кидање”, према оцјени жирија, на убједљив и провокативан начин портретишу серију ликова младе генерације у урбаној средини. 

- Сценарио доноси аутентичан језик, страст и ритам младих суочених са изазовима свакодневице - додаје се у саопштењу.

Према мишљењу стручног жирија, сценариста и редитељ филма “Љубав долази касније” одлучује се за савремену причу ван клишеа у којој главни ликови, преиспитујући своје међусобне односе, бивају суочени са емотивним и комуникационим неспоразумима који воде у усамљеност.

Поред филмова који су освојили прве три награде, у такмичарској конкуренцији нашли су се филмови “Одумирање”, “Фалсификатор”, “Љуљашка”, “Држава”, “Вир”, “Артиљеро”, “Мамарош” и “Где је Нађа”.

- Жири је овогодишњу продукцију оцијенио као рефлектовање питања које публика и друштво остављају у времену распада система вриједности - рекао је за наш лист директор и селектор Фестивала филмског сценарија Драгољуб Војнов.

Према његовим ријечима, са великим задовољством је констатовано и да већину аутора, шест од једанаест, на овогодишњем фестивалу чине дебитанти.

Затварање

- На затварању фестивала, ван конкуренције, публика је имала прилику да погледа филм ”Кад сване дан” по сценарију Филипа Давида и Горана Паскаљевића, у режији Паскаљевића и у оквиру програма ”Преко плота” - рекао је Војнов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана