Критичари су изабрали најбољи филм за 2014.

Агенције
Критичари су изабрали најбољи филм за 2014.

Лос Анђелес - Филм "Одрастање" и његов режисер Ричард Линклејтер, глумци Мајкл Китон и Џулијен Мур добитници су Награда критичара (Critic Choice) у категоријама најбољи филм, режија, глумац и глумица.

"Одрастање" је неколико сати раније добило шест номинација за Оскара, укључујући и номинацију за најбољи филм. Убрзо потом више од 250 чланова Удружења филмских критичара, највеће америчке и канадске групе критичара, прогласило га је за филм године.

Критичари су признање одали и Линклејтеру који је 12 година са истим глумцима снимао причу о одрастању једног дјечака, као и Патриши Аркет за споредну женску улогу.

Мајкл Китон је добио признање критичара за улогу некадашње звијезде акционих филмова који покушава да оживи каријеру на позорници у филму "Човјек птица".

Китон је за ову улогу добио признање у категоријама најбољи глумац у комедији и најбољи глумац. Филм је добио седам награда укључујући и признање за најбољи глумачки ансамбл.

"Све ми одговара, да будем искрен", рекао је Китон који је већ освојио више признања укључујући и Златни глобус а и фаворит је за Оскара.

Награде Америчке академије за филм додјељују се 22. фебруара.

Џулијен Мур, такође фаворит за Оскара, награду критичара добила је за улогу у филму "Still Alice" гдје игра професорку која болује од Алцхајмера.

"Grand Budapest Hotel " проглашен је за најбољу комедију, а признања је добио и за режију и костим, док је за најбољу глумицу у комедији изабрана Џени Слејт за ролу у филму "Obvipus Child".

Номиновани за Оскара за споредну мушку улогу Џеј Кеј Симонс добио је награду критичара за своју улогу професора музике у "Whiplash"-у док је Илар Колтрејн (Одрастање) најбољи млади глумац .

За најбољи акциони филм проглашени су "Чувари галаксије" а Бредли Купер (Амерички снајпериста) је најбољи акциони глумац.

Емили Блант је најбоља акциона глумица захваљујући улози у филму "На рубу времена".

За најбољи анимирани филм проглашен је "Лего" који није добио номинацију за Оскара.

Када је ријеч о почасним наградама, Кевин Костнер је добио признање за животно достигнуће, Џесика Честејн је добила прву MVP (most valuable player - најважнији играч) награду док је режисер Рон Хауард добитник признања Луј XIII геније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана