“Краткофил” завртио филмску траку

Мирна Пијетловић
“Краткофил” завртио филмску траку

Бањалука - Седми међународни фестивал кратког филма “Краткофил плус” отворио је у сриједу увече на љетној позорници тврђаве Кастел у Бањалуци врата филмске магије, која ће остати отворена за све љубитеље кратке форме до 28. јула.

Фестивал је почео интересантним перформансом и видеом који је све присутне подсјетио на култне филмове од 1920. до данас, послије чека је манифестацију званично отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.

- Изузетно је важно да се на овом фестивалу, поред филмова кратке форме, приказују и документарни, играни и експериментални филмови. Ако се томе дода и едукативни аспект, онда је јасно зашто за “Краткофил” имају интересовања и ствараоци и публика - рекао је Мутабџија на отварању.

Ове године је за такмичарски дио фестивала стигло више од 2.000 филмова са свих континената, а селектори су изабрали 43 филма који ће се борити за фестивалске награде.

Директор фестивала Сандра Јосовић подсјетила је да је одржавање овогодишњег “Краткофила” било доведено у питање због минималног буџета који износи 50.000 марака.

Директор програма Владан Петковић рекао је да не постоји ништа што је само по себи претјерано доминантно у селекцији, већ су покушали да изаберу што разноврсније филмове како би конкуренција била уједначена по квалитету.

- Трудили смо се да откријемо неке мање познате филмове и да не стављамо огромне фаворите у конкуренцију. Не би било праведно да се неки филмови боре против оних који су номиновани за “Оскара”. Тражили смо равнотежу у квалитету и различитим ауторским приступима - казао је Петковић.

Члан жирија Божидар Тркуља каже да се нада да ће филмови у селекцији бити добри, јер је кратка форма сама по себи изузетно занимљива.

- Кратки филмови су мали пакетићи енергије који свакоме могу нешто понудити, а кад гледамо кратки филм не морамо чекати два сата да бисмо нешто добили, јер за добру причу довољно је и десет минута - додао је Тркуља.

Каже да ће се при избору филмова којима ће дати свој глас водити енергијом и темом приче, односно оним што филм може понудити публици.

Прве фестивалске вечери публика је уживала у блоку такмичарских филмова које је наградила аплаузом, а послије тога приказан је документарац “Хери Дин Стентон: Дјелимично фикција”.

Други фестивалски дан обиљежиле су пројекције кратких филмова са фестивала BAFTA и Жуброфка, а синоћ је приказан други блок такмичарских филмова.

Студентски филм

- Један од филмова са бањалучке Академије умјетности ушао је у овогодишњи такмичарски програм, тако да разлику између наших и филмова који су пристигли из цијелог свијета можемо видјети једино у нивоу продукције. Квалитет филма и идеја дефинитивно може да парира са било којим свјетским филмом - истакао је Владан Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана