Кратки филмови мамe публику

Мирна Пијетловић
Кратки филмови мамe публику

Бањалука - Другог дана Међународног филмског фестивала “Краткофил плус” одржане су дневне пројекције са одличним кратким филмовима, а публика је у вечерњим часовима уживала у дугометражном документарном филму “Пуси Рајот: Панк молитва”.

Овај документарац имао је премијеру на овогодишњем филмском фестивалу “Санденс”. Филм говори о стварној причи свјетски познатог бенда, чије чланице служе казну у руским затворима, усљед “активистичког наступа” изведеног у православној цркви Христа Спаситеља прошле године у Москви. У питању је догађај који је махом шокирао и запрепастио свијет.

Редитељи овог филма Максим Поздоровкин и Мајк Лернер поздравили су публику на препуном Кастелу, а јуче су у Дому омладине разговарали о филму са новинарима и публиком.

Публика је другог дана фестивала пратила најбоље британске филмове који су приказани у програму BAFTA, али и најновија пољска остварења која су на фестивалу захваљујући сарадњи са фестивалом “Жуброфка”.

Љубитељи седме умјетности имали су прилику да погледају и избор филмова са фестивала “Timishort”. Ријеч је о експерименталним и играним филмовима из цијелог свијета са специфичним ауторским приступом.

Међународни фестивал “Краткофил плус” одржава се у Бањалуци уз богат такмичарски и ревијални програм, са пројекцијама у Дому омладине и на тврђави Кастел.

Свечаност додјеле награда најављена је за суботу, када ће у 21 час на тврђави Кастел бити додијељена признања најбољим кратким филмова по одлуци жирија, али и публике. Програм “Краткофил јуниор” биће одржан у недјељу у 12 часова.

Чин смакнућа

Трећег дана фестивала требало је да буде приказан документарним филм “Чин смакнућа”, који је рађен у данско-британско-норвешкој копродукцији.

Нови филм америчког режисера Џошуе Опенхајмера радикално и бескрупулозно зарања у дубине прошлости, хватајући се с њом у коштац на начин како конвенционални документарни филм засигурно не би.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана