Кратки анимирани филм "Тркија" приказан на Кустендору

Танјуг
Foto: ФЦС

БЕОГРАД- У такмичарском програму овогодишњег издања Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф на Мећавнику приказан је и кратки анимирани филм "Тркија" редитељке Марије Вулић, саопштили су из Филмског центра Србије.

Марија Вулић је, уз Исидору Вулић, у случају овог остварења и аниматорка, а филм је настао захваљући и подршци Филмског центра Србије.

Анимирани филм „Тркија", настао по мотивима приповетке "Девојка бржа од коња", бави се феноменом љепоте и вјечите чежње за њеном спознајом, а надахнут је и овим цитатом нобеловца Иве Андрића:

"Лепота је видљива, али недостижна и незадржива; не да се ухватити, не може се украсти, нема се за што купити, нити се може од људи отети ни од Бога измолити; као привиђење је, нестварно и кратковеко, а драже од свега сто је живо, стварно и надохват руке."

У средишту приче је предање о покушају да се лијепа девојка задобије побједом на трци. Дјевојка је необичног поријекла и још необичније љепоте.

Она просце изазива на трку до златне јабуке, уз обећање да ће поћи за онога ко је у трци побједи али и уз пријетњу да ће сви страдати ако она до циља стигне прва.

Кроз низ фантазмагоричиних и метафоричких слика о стварању њене натприродне љепоте и ситуација током саме трке, између дјевојке и просаца , долазимо до тренутка када можемо закључити да љепота не може припасти појединцу, да се не може узети.

"Првобитна идеја самог пројекта и опредељања за анимирану интерпретацију народне приповетке, која је убраја у бисере нашег усменог народног предања, била је да се деци школског узраста приближе вредности народне баштине и помогне у тумачењу и препознавању врхунских уметничких достигнућа. Дакле филм је могао да буде својеврсно помоћно средство које би деца могла да користе у настави" казала је Марија Вулић.

Филм је режирала Марија Вулић, аниматорке су Исидора Вулић и Марија Вулић, Дизајн звука и музике је заслуга Александра Саше Ћирова из Русије.

Нараторка је Радмила Томовић, а за постпродукцију слике задужен је био Владан Обрадовић.

Филм је настао под окриљем продуцентске куће "Јафилм" из Јагодине.

Филм је подржао Филмски центар Србије, а подршку су пружили и културни центар Јагодина и Завичајни музеј Јагодина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана