Ковачевић: Направили смо филм о радничкој класи у Кини

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Редитељ Младен Ковачевић гост је нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" гдје открива како је успио да сними документарац "Срећна Нова Јиву" о радничкој класи у Кини који је 2. октобра отворио престижни фестивал "Седам величанствених" у Београду.

Ковачевић наглашава да је његов филм имао свјетску премијеру пре 18 мјесеци на фестивалу у Ротердаму. "У међувремену смо имали премијере нашег филма у свим земљама региона а ето са приличним закашњењем приказан је и у Београду", каже Ковачевић и истиче да је процес настајања филма "Срећна нова Јиву" био много лакши него што је очекивао.

Како каже у Кину је отпутовао без икаквог претходног предзнања, искуства и идеје како би могло да изгледа снимање филма у тој посебној култури и држави. "Свакакви проблеми су ми падали на памет,а ли приступ самом снимању у Кини није могао бити једноставнији.

Србија је једна од три земље на свијету чијим грађанима није потребна виза за улазак у Кину. Нашли смо се у граду у којем постоји 600 фабрика за производњу новогодишњих украса али тај куриозитет није Кине није био моја почетна идеја за снимање филма. Желио сам да снимим једноставан филм о свакодневици обичних људи у Кини", казао је Ковачевић.

Према његовим ријечима у фокусу његове пажње била је радничка класа у Кини. "Тај град Јуву нам је добро дошао јер смо видели припаднике радниочке класе у Кини који раде и живе у фабричким круговима. Они су неодвојиви део окружења, а ликови и приче су се сами наметали. Личне драме, планови за будућност, дневна ритина тих људи...све је у директној вези са темом нашег филма", рекао је Ковачевић. Велика продукција га је дочекала у Кини, а његови домаћини су му помогли у бирању локација за снимање филма. "Уколико би нам се те локације допале, проналазили смо јунаке филма у непосредној комуникациј. Нека лица би нам привукла пажњу и приче које су излазиле из тих лица су ушле у филм. Направили смо филм од међусобних дијалога наших јунака. Прави јунаци нашег филма су групе пријатеља, брачни парови, колеге на послу...", закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана