Контроверзна серија “Гризелда” пред гледаоцима од четвртка

Бранислав Предојевић
Контроверзна серија “Гризелда” пред гледаоцима од четвртка

МАЈАМИ - Најновија “Нетфликсова” мини-серију “Гризелда”, у којој глумица Софија Вергара тумачи злогласну краљицу кокаина Гризелду Бланко, већ дуго прате бројне контроверзе иако на мале екране стиже у четвртак.

Објава трејлера дочекана је оптужбама за глорификовање криминала и насиља, да би потом услиједиле пријетње Гризелдине породице која тражи забрану серије због наводно неовлашћене употребе слике и лика њихове породице.

Да буде занимљивије, животна прича жене која је са улице за двије деценије стигла до статуса шефице картела и титула нарко-краљице, превазилази сваку могућу фикцију. Гризелда је жена која је била страх и трепет у подземљу Мајамија и на свом путу ка врху прегазила је и сопствену породицу, а наводно је злогласни Пабло Ескобар говорио да се не плаши ниједног човјека осим жене по имену Гризелде. Рођена је у Санта Марији, у Колумбији, 14. фебруара 1943. године. Када је имала три године, с мајком Аном се преселила у Медељин, град на сјеверозападу земље, који је данас познат као дом Пабла Ескобара. Од малих ногу била је изложена криминалу и начину живота који је подразумијева оружје, крађу, наркотике и насиље, а њен бивши љубавник Чарлс Козби причао је да је Гризелда са само 11 година наводно киднаповала једно дијете богаташа, жељела да тражи откуп за њега и на крају пуцала у њега.

Средином шездесетих је илегално емигрирала у Сједињене Америчке Државе, са лажним папирима и именом,  доселила се у њујоршки Квинс са мужем Карлосом Трухиљом и тројицом њихових синова, које је добила прије 21. године. Убрзо се, међутим, удала за Алберта Брава, који ју је увео у посао с кокаином, када је постала позната као Ла Мадрина (Кума) и краљица кокаина. Сама серија фокусира се на Гризелду током њеног живота у Мајамију седамдесетих и осамдесетих док користи свој шарм за управљање послом и породицом, због чега је зарадила надимак Кума. Њен повратак у Америку поклопио се са периодом насилних сукоба и “епидемијом криминала” у Мајамију током осамдесетих. Била је умијешана у тзв рат против дроге у Мајамију и тзв кокаинске каубојске ратове, када се овом дрогом трговало више него канабисом. Дистрибутивна мрежа, која се протезала широм САД доносила је Гризелди 80 милиона долара мјесечно.

Гризелдин трећи муж био је Дарио Сепулведа, са којим је добила сина Мајкла Корлеона (названог по Паћиновом лику у “Куму”). Пар се скрасио у Мајамију и живио у сувом луксузу, становали су у огромној вили, возили најскупље аутомобиле, имали приватни авион, а по граду су се шириле свакакве приче о Гризелди, укључујући и то да је, под утицајем дроге, почела да упада у параноју. Док су други криминалци убијали са неком намером и циљем, она је најприје убијала па провјеравала да ли је то оправдано. У серији још глуме Алберто Гера, Кристијан Тапан, Мартин Родригез и Џулијана Ајден Мартинез. Режисер је Андрес Баиз, сценариста Даг Миро, а продуцент је Ерик Њумен, којег најбоље знамо као извршног продуцента популарних серија “Наркос” и “Наркос: Мексико”, који каже да је био фасциниран животом ове жене.

- Никад није постојала жена која је дошла тако близу моћи, богатству и поштовању које је имала Гризелда. Ниједан препродавац дроге, било да се ради о мушкарцу или жени, није успио да изазове исти ниво страха. “Гризелда” је прича о успону и паду какву до сада нисмо видјели. Узбудљива је, емоционална, смијешна, застрашујућа и трагична. Гризелда је антихерој највишег реда - рекао је Њумен.

Гризелда је била у послу скоро двије деценије и вјерују да је била уплетена у више од 200 убистава. Осуђена је 1985. године на 15 година затвора, током робије три од четири сина су јој убијена, а након  што су је 2004. године пустили депортована је у Колумбију. Иако је наводно живјела далеко од нарко-бизниса убијена је 2012. године, када је наоружани мушкарац на мотору изрешетао док је излазила из месаре, завршивши живот онако како га је и живјела. Прве оцјене на сајту “Ротен томејтос” имају импресивних 92 одсто позитивних мишљења, а судећи по интересу публике, “Нетфликс” по свему судећи има још једну хит серију.

Тужба

Серија је настајала осам година, а Гризелдин посљедњи живи син, Мајкл Корлеоне који стоји иза тужбе, каже да је био свјестан интереса да се исприча прича о његовој мајци те да су му понудили помоћ у стварању серије, али су одбијени.

- Позвали су нас да сједнемо с њима и рекли нам да за нас нема мјеста у пројекту. Софијин тим и креатори “Нетфликса” били су без поштовања. На крају су сами произвели серију без кључних детаља о породици Бланко - рекла је Мајклова адвокатица Елиса Галовеј. Сам Мајкл био је врло јасан.

- Све што имам да кажем је, да је моја мајка жива, Софија се не би добро провела - рекао је Мајкл и додао да га додатно вријеђа што је Софија из Колумбије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана