Компанија “Амазон” купила легендарни МГМ студио: Холивудски лав у канџама стриминга

Бранислав Предојевић
Компанија “Амазон” купила легендарни МГМ студио: Холивудски лав у канџама стриминга

ЊУЈОРК - Милијардер Џеф Безос, власник компаније “Амазон”, купио је легендарни МГМ студио уз договор вриједан 8,5 милијарди долара, како би појачао креативну моћ свог стриминг сервиса “Амазон прајм видео”.

Куповина славног студија и његовог заштитног знака лава Леа нови је тектонски потрес у Холивуду, након што је “Дизни” платио за “Марвел” и “Лукасфилм” појединачно око осам милијарди долара. Ипак, и ова скупа куповина је релативно скроман посао у односу на уговор тежак 71,3 милијарде долара, колико је компанија Микија Мауса платила за “20th Century Fox” 2019. године. Када се узме у обзир да ће нови уговор донијети “Амазону” више од 4.000 филмова и 17.000 епизода серијског програма за стриминг, укључујући огромне франшизе попут “Џејмса Бонда”, “Рокија” и “Немогуће мисије”, јасно је зашто је Безос пристао на ову куповину.

Осим коришћења постојећег каталога, уговор ће те франшизе ставити на чело “Амазонових” планова усмјерених на будућност нових продукција, као што су одвојене приче серијала о Џејмсу Бонду, са Аном де Армас у главној роли или приче о младом Рокију и сличне варијације на теме.

Такође, ова аквизиција доноси “Амазону” вриједно оружје у борби са стриминг конкурентима као што су “Нетфликс” и “Дизни плус”. Класични филмови као, на примјер, “Бен Хур”, “12 гњевних људи”, “Кад јагањци утихну”, “Робокап” власништво су овог студија које би могло ојачати рејтинге “Прајм видеа”, као и телевизијске серије као што су “Фарго” и “Слушкињина прича” .

Главни оперативни директор МГМ-а Крис Бритон одушевљен је будућношћу једног од најстаријих кинематографских студија.

- Узбуђени смо због студија и његовог обиља култних брендова, легендарних филмова и телевизијских серија, те нашег невјероватног тима и креативних партнера који ће се придружити породици “Прајм видеа” - рекао је Бритон и додао да је намјера да публици пруже најбољи садржај у годинама које долазе.

Продаја једног од посљедњих симбола класичног Холивуда јасно показује да се рат стриминг сервиса око публике наставља несмањеним жаром, док некадашње краљевство филмске индустрије полако прелази у руке моћних господара технолошко-дигиталне индустрије 21. вијека.

Историја

Студио “Метро-Голдвин-Мајер” или МГМ једна је од најпознатијих америчких медијских компанија, коју је давне 1924. године основао Маркус Лев. Студио је ангажовао бројне познате глумце под уговором, а њихов слоган је био: “Више звијезда него што их има на небу”, и убрзо је постао један од филмских студија познатих као великих пет који су деценијама владали Холивудом. Послије неколико великих куповина и продаја, студио је 2010. године поднио захтјев за стечај, али је након реорганизације наставио са радом, да би се током 2021. године најавило да преговара са “Амазоном”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана