Комедија “Луда лова” вечерас премијерно у домаћим биоскопима

Бранислав Предојевић
Комедија “Луда лова” вечерас премијерно у домаћим биоскопима

БАЊАЛУКА - На репертоар биоскопа”Синеплекс Палас” вечерас стиже занимљиви филм “Луда лова”, редитеља Крега Гиласпија, заснован на сензационалној истинитој причи о дионицама “Гејмстоп”, односно књизи “Антидруштвена мрежа” аутора Бена Мезриха.

Комедија “Луда лова” је имала премијеру на “Торонто филм фестивалу”, гдје су је критичари прогласили забавним и дрским филмом који ће публика обожавати  и средњим прстом естаблишменту који је симпатичан колико је и безобразан. Филм прати истиниту причу из 2021. године, када је неколико аматерских инвеститора одлучило да уложи новац у дионице “Гејмстопа”, компаније видео-игара која је већ неко вријеме биљежила слабе резултате, рушећи тако планове великих инвеститора са Волстрита.

Главни лик је обичан породични човјек Кит Џил (Пол Дено) који улаже комплетну животну уштеђевину у дионице фирме и све објављује на свом “Јутјуб” каналу и “Редит” профилу. Када његове објаве на друштвеним мрежама постану популарне, његов живот, као и живот осталих људи који га прате почиње да се мијења из коријена. А кад његови савјети о улагањима постану покрет захваљујући коме се његови пратиоци могу обогатити преко ноћи, милијардери са Волстрита узвраћају ударац љути због непланираног губитка новаца.

Редитељ филма је хваљени Крег Гиласпи, познат по необичном хумору, филмовима “Ја, Тоња” и “Круела”, као и серијама “Пам & Томи” и “Мајк”, а мотив је по сопственим ријечима нашао у властитом искуству са дионицама “Гејмстопа”.

- Мој син је пратио трговину дионицама “Гејмстопа” током пандемије. Био је будан до три ујутро, устајао је у шест ујутро да погледа берзу и чак је зарадио на томе. Мислим да не бих био заинтересован за снимање филма да нисам био на том путовању с њим, али ја сам један од људи који су изгубили новац на “Гејмстопу”, пошто сам купио дионице на дан када је забрањена трговина - рекао је Гиласпи.

На сценарију су радиле Лаурин Шукер Блум и Ребека Анђело, а глумачку поставу предводи Пол Дено, а уз њега су Сет Роген, Пит Дејвисон, Ник Оферман, Америка Ферера, Шејлин Вудли и Себастијан Стен.

На страници “Ротен томатос” филм има  85% позитивних оцјена од 189 критика са просјечном оцјеном 6,9, док на сајту “Метакритик” филм има оцјену 66 одсто на основу рецензија 52 критичара, што указује на генерално повољне критике.

Адаптација

Аутор предлошка је Бен Мезрих, амерички писац, који се прославио неауторизованим биографским књигама које су постале славне након филмских адаптација.

По његовој књизи “Случајне милијардери”, биографији оснивача “Фејсбука” Марка Закерберга снимљен је култни филм Дејвида Финчера “Друштвена мрежа”. По његовој књизи “Запали кућу” о групи студената факултета “МИТ” који су створили формулу за коцкање у Лас Вегасу снимљен је филм “21”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана