Класик “црног таласа” у новом руху

Бранислав Предојевић
Класик “црног таласа” у новом руху

БЕОГРАД - Култно остварење “Буђење пацова” из 1967. године, редитеља, сценаристе и књижевника Живојина Жике Павловића, још је један филм који је добио ново рухо дигиталном рестаурацијом у оквиру пројекта Југословенске кинотеке.

Класик српског и југословенског филма режирао је један од најзначајнијих редитеља црног таласа, као и еминентни књижевник, сликар и професор Факултета драмских уметности у Београду.

“И пацов чека своје буђење, чека своје звоно, чека прасак сунца, које би мутном сјају његовог ока, дао сјај живота и славу празника”,  стихови су прослављеног пјесника Томаса Стернса Елиота, који се налазе на почетној страни књиге снимања за “Буђење пацова” и уједно отварају причу Живојина Павловића о свакодневним проблемима малог човјека. Борба за егзистенцију, брига према породици, трагање за смислом живота, за љубављу, прича о превари, очекивањима, изневјереним надама, отрежњењу, јављају се као главни мотив филма чији сценарио потписују Драгољуб Ивковић, Љубиша Козомора и Гордан Михић.

Снимљено у продукцији “Центар филма”, ово остварење преноси причу о једном усамљеном човјеку који се бори да пронађе новац за лијечење своје болесне сестре, док истовремено покушава да побјегне од своје прошлости. Трагајући за послом и новцем, он се заљубљује у непознату дјевојку за коју вјерује да представља прекретницу у његовом животу. Када његова илузија о срећи достигне врхунац, дјевојка кришом одлази с његовим новцем, остављајући га разочараног и превареног.

Филм је исте године приказан на филмском фестивалу у Берлину, у главној такмичарској селекцији, а редитељ Живојин Павловић освојио је “Сребрног медведа” за ово своје остварење, као и “Сребрну арену” у Пули. Главне улоге тумачили су признати глумци Слободан Перовић и Душица Жегарац. Вриједне роле дали су Павле Вуисић, Северин Бијелић, Мирјана Блашковић, Мића Томић, Милан Јелић, Никола Милић, Снежана Ликић, Томанија Ђуричко. У ауторској екипи су били славни директор фотографије Милорад Јакшић Фанђо, монтажерка Олга Скригин и сценограф Драгољуб Ивков.

Поводом педесетогодишњице овог филма, у Културном центру Барака 2017. била је организована изложба “Буђење пацова - Живојин Жика Павловић”.

Наслови

У Одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију архива Југословенске кинотеке до сада су дигитално рестаурирана 22 остварења, међу којима су “Национална класа”, “Варљиво лето ’68”, “Давитељ против давитеља”, “Балкански шпијун”, “Мајстори, мајстори”, “Лепота порока” и “Бал на води”. Пројекат дигиталне рестаурације Југословенска кинотека и компанија “А1” започеле су 2017. с циљем да се рестаурацијом оригиналних трака сачувају и заштите ремек-дјела српске кинематографије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана